Väsen, myter och vidskepelser

Gudar och gudinnor utan like del III – Frigg

En mytologi som är ganska svårtolkad, men icke desto mindre intressant tycker jag är den gamla nordiska mytologin!
Det är ju trots allt knappt 1000 år sedan asatron och dess traditioner fortfarande var dominerande i större delen av det som då var Sverige. Till viss del lever ju de gamla sagorna och väsendena kvar i vår folktro, om än i lite förändrade skepnader och med andra namn än de fornnordiska.

För oss i Skandinavien är asarna i Valhall mer eller mindre obligatoriska att lära sig om. Men vad kan vi egentligen utröna om mytologin ur de få källor som finns från den här tiden?
Vi har skalder i den Poetiska Eddan som de främsta samtida litterära källorna, även om Eddan innehåller en del skrifter som är skrivna långt efter kristendomen gjort sitt intåg…

Utöver Eddan så har vi även runstenarna där sagorna bokstavligen är ristade i sten! Där är det svårt att misstolka eftersom runskrifter ofta är ganska sakliga och kortfattade.

Detta inlägg ska dock specifikt handla om en gudinna (asynja) som kan sägas vara den mäktigaste av dem alla – Frigg.

Morgonstjärnan Frigg tillbads som en beskyddare av äktenskapet och framställs som Odens maka och mor till deras gemensamma barn. Men framförallt var Frigg kraftfull eftersom hon kunde sia om människornas framtid…

Bild

Det som jag tycker är lite synd med den nordiska mytologin är att det nästan inte finns några samtida avbildningar av gudomarna.
Man reste inga stora statyer som grekerna och romarna gjorde. Så hur asarna och asynjorna såg ut vet vi egentligen inte. De bilder vi oftast ser av dem är efterkonstruktioner och inte alltför sällan nationalromantiska tolkningar av en svunnen värld…

Vi vet dock att gudarna hade vissa attribut, till exempel Oden som enögd, och Freja som den vackraste.
Men hur Frigg egentligen kan ha sett ut får vi bara fantisera om tills vidare. Man kan i alla fall tänka sig att hon hade en hel del pondus eftersom självaste Oden valde henne till maka!
Enligt en del tolkningar ska till och med Frigg och Freja ha varit samma gudinna från början. För precis som Artemis i Grekland, så tros Freja från början ha varit en natur- och fruktbarhetsgudinna som dyrkades långt före vendeltiden och den klassiska asatron tog form.

Bild

 

Det är möjligt att hon senare ”utvecklades” till en egen gudinna med ett liknande namn, men hon tillskrevs andra egenskaper och krafter än Frejas.
Frigg sägs ha sin hemvist i Fensalarna, eller ”sumpsalarna” i Gladsheim. Då är det inte kaffesump man menar, utan våtmarker. Och våtmarker och myrar är ju inte sällan förknippade med fruktbarhet, precis som Freja.
Det är också ett vanligt antagande att vår veckodag fredag är hämtat från Friggs och/eller Frejas namn. Personligen kan jag tycka att det verkar lite långsökt, men vad vet jag..? Är det något jag lärt mig inom historieforskning så är det att en tolkning aldrig är slutgiltig!

 

Until next time!

 

3 kommentarer

 • iza

  Den nordiska asatron är ju dock trots det rätt mäktig, och jag tror det är därför en del av mig lockas av det. Dock, bör jag redan nu säga att det är sjukt länge sen, liksom att jag är sjukt dåligt påläst. MEN, jag vill gärna börja gräva i det mer. Jag vet också att det eventuellt ska finnas någon eller något under namnet ”Lilith” – som jag tycker är rätt fint, och som verkar ha varit den första kvinnan egentligen, innan Eva, dock var Lilith inte sugen på Adam så att säga. Jag har bara snabbt läst om det, men det finns väldigt mycket mer än de kända man läser om. Såsom Oden, Loke, Tor osv. Som är en slags allmän kännedom. Nordiska asatron är något jag någon gång vill gräva ner mig i, och just det att Freja/Frigg skulle ha tagits till veckodagen fredag, tror jag till och med mina lärare sa i låg/mellanstadiet tbh. Minns något sådant.
  Men, att Freja var den vackraste var ganska noga sagt igenom hela tiden. Tack för att du delar sådant här, det är sjukt intressant!
  Sen har jag ju givet haft en kärlek till namnet Valkyria.. Det är så vackert tycker jag!

  • Emma

   Visst är den det! Och vad kul att du också gillar det! 😀
   Jag tycker det är spännande med nordisk mytologi eftersom den fortfarande är levande på så många sätt (inte minst i populärkultur!). Det finns ju också samfund för asatroende lite överallt, så det är ju en religion att räkna med i allra högsta grad. Den fortsätter att hänga med lite i kulisserna liksom… ^^
   På tal om Valkyria, känner du till Ulvdottir? Hon är asatroende och tar dessutom väldigt häftiga bilder. Spana in på instagram! 🙂

Kommentera