Naturligt

Grådassighet och Gandalf

Idag var en sån där dag då jag inte hade nån energi alls. Det inträffar jättesällan, typ 2-3 dagar om året…
Jag vaknade utvilad, tittade ut genom fönstret och möttes av en extremt grå utsikt. Himlen var liksom vitgrå, och solen gömd bakom kilometervis med dimma och moln. Träden är halvdöda, och på marken ligger höstens förmultnande löv kvar. Man ser dem tydligt eftersom det inte finns någon snö att tala om överhuvudtaget.
Folk som kommer från varmare breddgrader brukar ju undra varför vi nordbor är så kalla och dystra – well, here’s your goddamn answer!
Det här räcker ju för att vem som helst ska vilja skjuta sig i knät. Vad tänkte egentligen våra förfäder när de bosatte sig här??
”Perfekt, här är det kolsvart, grådassigt och pisskallt 8 månader om året, här stannar vi!”
Med största sannolikhet kom de ju hit under sommarmånaderna, men ändå…

Självklart kan man inte få sol jämt, men vädret blir liksom en metafor för allt annat trist som pågår i världen. Energin sugs ur en och spär på det negativa. Såna här dagar känner jag mig bara allmänt otacksam, uppgiven och nästan deprimerad. Men jag tycker inte att jag har någon rätt att vara det. Det finns alltid någon som har det värre.

Sedan kommer jag att tänka på det bästa citatet jag vet. Det kommer från Gandalf i Sagan om Ringen:

”All we have to decide is what to do with the time that is given to us.”

Det är ju så sant. Och så enkelt.
Allt vi behöver göra är att bestämma vad vi ska göra med tiden vi får.
Det är våra fria val att göra vad vi vill med vår tid. Men jag bestämmer mig för att inte låta negativiteten ta överhanden. Den får finnas där ibland, i bakgrunden, för att jag inte ska bli naiv.
Men tiden är dyrbar och oersättlig, se till att ta vara på den!

Den här gången blev vändningen för mig att lägga mig på soffan och sova några timmar, och när jag vaknade drog jag igång 80-talsmusik på högsta volym.
Tack och lov för Def Leppard och Gandalf!
Det känns mycket bättre nu.

Det är inte lika kul att fota i grått väder, men det fick bli en vända ändå!

Min trogne kompanjon Hojen. Den adderar iallafall lite färg i landskapet!

 

Until next time!

2 kommentarer

 • John

  Jag tycker inte vi Nordbor är dystra. Själv är jag väldigt mycket utåt, pratar med alla, har humor så det räcker för ett fotbollslag. Men jag är inte ”normal” heller. 🙂 Men många här i vårt land hälsar inte, inte ens om man bor grannar, det har jag märkt. Håller på att flytta nu och det är INTE kul. Avskyr det, ger mig ångest… På tal om musik, jag älskar också 80 tals musik, men det ska vara disco! 🙂 Älskar 70-80-tals disco, men även annat, absolut inte hårdrock. 🙂
  Men visst kan det vara kul att fota när det är grått och lite dimmigt. Igår var jag vid Äspet i Åhus och fotade längs stranden, sedan Råbelövssjön vid Norra Lingenäset. Vet inte om du sett de inläggen?

  • Emma

   Nä vi nordbor är nog lite inåtvända om man jämför med folk från varmare länder…
   Jo visst kan det väl det, men jag föredrar nog solsken ^^ åh vad fint det låter, ska absolut gå in och kika!

Kommentera