Historiska ting

Fyndig/rolig/skitrolig medeltida konst

Det finns inget som gör att jag skrattar åt min egen fantasi så mycket som roliga konstverk, och då framförallt medeltida konst!
Jag vet inte varför jag tycker detta är så kul, men antagligen är det för att jag har ganska barnslig humor och livlig fantasi…
Sen är det nog också för att medeltida konstnärer förmodligen (förhoppningsvis) ansträngde sig till max för att framställa sina motiv så vackert och naturtroget som möjligt, bara för att 700-800 år senare få sina verk totalsågade och utskrattade av bland annat såna som mig!
Nästan så man får lite dåligt samvete av att skratta åt det, men det finns ju betydligt värre saker att skämta om…

Läs mina tidigare rolig-konst-inlägg här och här!

 

Dagens roliga konstverk är ett italienskt renässansmotiv från en av Boccaccios böcker, föreställande profeten Mohamed då han predikar.
Och en tjur med en bok på huvudet. Bara där brast det för mig.
Jag menar, hur länge har Mohamed tränat denna ståtliga kreatur för att han själv ska slippa hålla i boken? Är det en symbolisk mening med det hela? Eller ville han bara impa på åhörarna med sina tjurbokbärar-skills?
Damen i blått ser ju uppenbarligen helt betagen ut, så det måste ju ha fungerat i nån mening!
Hur får man förresten ens fast en bok på en levande tjurs huvud? Sitter den med snören? Tjära? Spik kanske?
Och den viktigaste frågan av alla: Hette tjuren BookBull eller the Bull of Books?

…nog om BookBull, nu ska vi titta på fågeln som sitter på Mohameds axel. Jovisst sitter det en fågel där om man tittar noga. Troligtvis ska det föreställa en fredsduva, men detta fjäderfä för genast mina tankar till piratpapegojan som sitter på Long John Silvers axel i Skattkammarön.
Ska man rita en fredsduva så gör man väl den i luften nånstans, med en olivkvist i näbben som brukligt är?
Men nej, här har duvan minsann fått en fyndigare roll i att sitta på profetens axel och viska Bellmanhistorier och annat lattjolajban medan han håller tal.
(Lite cred ändå till konstnären för att han fick med ett helt jäkla olivträd i bakgrunden, och inte bara en kvist…)

 

Bildkälla

 

 

För er som tycker sånt här är lika kul som jag, så vill jag passa på att tipsa om facebooksidan Classical Art Memes som typ är bland det roligaste jag upptäckt hittills i mitt liv (framförallt kommentarsfältet!)

 

 

Until next time!

2 kommentarer

Kommentera