Väsen, myter och vidskepelser

Emblas firar med lite nordisk mytologi!

Idag fyller min blogg hela 2 veckor, och jag är redan uppe i över 2500 besökare! Känner mig både imponerad och glad, och tänkte därför fira med ett litet inlägg om nordisk mytologi. Närmare bestämt den nordiska skapelsemyten, och om hur de första människorna Ask och Embla blev till. Passande tycker jag eftersom bloggen ju heter Emblas (samt att berättelsen är ganska cool)!
Till min hjälp har jag använt boken ”Vikingarnas gudar och myter” av Lars Magnar Enoksen. Boken täcker upp det mesta om nordiska gudar, jättar och andra väsen, och den är väldigt pedagogiskt upplagd. Rekommenderas för den som vill veta mer om Norden och nordisk mytologi under asarnas tid!

 

Skapelsemyten 

Till en början existerade ingenting förutom två världar: Den ena, Nifelheim, bestod av is och kyla, och den andra, Muspellsheim, bestod av hetta och brinnande eldar. Dessa två världar började så småningom att förena sig och skapa ett mer behagligt klimat mitt emellan sig. Ur detta skapades jätten Ymer och även de första asagudarna. Men tre av gudarna, bröderna Oden, Vile och Ve, bestämde sig för att dräpa jätten Ymer och ur hans kropp skapade de Jorden. Tiden gick och när gudarna hade skapat stjärnorna så skapade de också de första människorna. Detta gjorde de genom att ta två trädstammar ur vattnet och forma dem till levande varelser – mannen Ask och kvinnan Embla. Oden gav dem liv och andedräkt, Ve gav dem utseende, tal, syn och hörsel, och Vile gav dem rörlighet och förstånd. Ask och Embla blev således människosläktets anfäder, och från dem härstammar alla människor.

Detta är självklart bara en kort sammanfattning och förenkling av den nordiska skapelsemyten – hela berättelsen skulle bli flera sidor lång! (Men vem vet, jag kanske drar den någon gång framöver…)

Oden, Vile och Ve. De tre gudabröderna som fann trädstammarna Ask och Embla under en av sina promenader längs sjöstranden.
Oden är visdomens och krigets gud, Vile står för medvetande, förstånd och rörlighet, och Ve står för förnimmelser och de olika sinnena.

Har ni några spännande kuriosa eller kunskaper om myter och sägner? Alltid kul att veta!

Until next time!

 

 

 

 

 

 

Kommentera