Historiska ting

Filmtips med spännande historier!

Nyårsdagen är generellt Sveriges mest bakfulla dag. Att vara bakis innebär för många att man inte riktigt får så mycket gjort, även om man skulle vilja. Man kanske väljer att ta det lite piano istället, dricka några liter vatten och kolla på film. Och vad passar då bättre än en liten lista med filmtips med historisk anknytning? Absolut ingenting såklart! Detta är utan tvekan min bästa idé hittills i år.
Så luta er tillbaka och låt mig presentera mina 8 historiska favoritfilmer! (Alla filmerna bygger inte på verkliga personer och händelser, men de håller definitivt måttet ändå!)

Vissa dagar känner man sig som Gustav Vasas farsa Erik efter Stockholms blodbad… Då kan det passa extra bra med filmtips som får en att glömma omvärlden ett tag.

1. Gladiator (2000)

Den romerske generalen Maximus (Russel Crowe) blir avsatt och tvingas i exil. Hans familj mördas brutalt och han bestämmer sig för att bli en gladiator och utkräva hämnd mot kejsar Commodus (Joaquin Phoenix). (Den bästa filmen som någonsin gjorts enligt mig!)

2. Troja (2004)

Homeros klassiska verk från Iliaden om det trojanska kriget. Mycket drama, krig och förbjuden kärlek! I rollerna Brad Pitt, Orlando Bloom, Sean Bean, m.fl.

3. Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

Jag är inget fan av western-filmer, men denna är något utöver det vanliga! Paul Newman och Robert Redford spelar de legendariska banditerna i 1800-talets vilda västern. Efter ett tågrån blir Butch och Sundance förföljda av specialstyrkor som ska gripa dem, och de bestämmer sig för att fly till Bolivia.

4. Indiana Jones och det sista korståget (1989)

Arkeologiprofessorn Indiana Jones (Harrison Ford) ger sig ut för att hitta sin far (Sean Connery) som blivit kidnappad av Nazityskland. De båda hamnar i ett fartfyllt äventyr där de ska hitta platsen för den Heliga Graal och hindra nazisterna från att få tag på Graalen.

5. Crouching tiger, hidden dragon (2000)

En fantastiskt vacker och annorlunda film! Handlingen utspelas i 1700-talets Kina, där krigaren Li Mu-bai får sitt svärd stulet. Han tvingas söka upp tjuven, den mystiska Jaderäven, och jagar henne till världens ände. Många häftiga kampsport-scener!

6. Schindler’s list (1993)

Den tyske affärsmannen Oscar Schindler (Liam Neeson) öppnar en fabrik under andra världskriget där han anställer polska judar som arbetskraft. Han blir mycket mån om sina anställda och blir allt mer förbryllad över hur judarna behandlas av nazisterna. Schindler blir en slags patron åt judarna och hyllas som en hjälte.

7. Mumien (1999)

Några äventyrare slår sig samman i 1920-talets Egypten för att hitta en antik försvunnen stad som ska vara fylld av skatter. Av misstag råkar de väcka mumien Imhotep till liv, och han bär med sig Egyptens tio plågor som drabbar folket. Imhotep måste stoppas innan han blir oövervinnlig! I rollerna Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah, m.fl.

8. Alexander (2004)

Colin Farrell spelar den makedonske storkungen Alexander den Store. Hans liv skildras från barnsben till sin död i feber år 323 f.Kr. Den här filmen är väldigt speciell, ganska seg, men samtidigt otroligt bra berättad. Angelina Jolie är oslagbar som drottning Olympias!

Detta var alltså min lilla lista på filmtips för lata dagar eller lediga stunder. Självklart finns det många fler historiska filmer, men dessa hör till mina absoluta favoriter, och jag har sett alla säkert 5-10 gånger!

Until next time!

 

2 kommentarer

  • Emma

   Ja den är riktigt bra, men man måste ha lite tålamod tror jag!
   Åh tack för tipsen! Stolthet och Fördom är ju riktigt bra 🙂
   Ska absolut kika in din blogg 🙂 Kul med en till historieblogg!

Kommentera