Historiska ting,  Naturligt

Everywhere and back again – dag IV

Idag smäller jag upp fjärde och sista dagen från min långa resa här!
Det blev inte lika många bilder eftersom min roadtrip officiellt var typ slut nån gång där mitt på dagen…
Men jag hann iallafall med ett besök i Örebro och Wadköping som jag inte varit i sen jag var där på handbollsmatch för typ 10 år sen.

Men allra först blev det ett stopp vid Tångeråsa träkyrka som är en av de äldsta träkyrkorna i världen, och mycket väl bevarad.
Kyrkan började byggas på 1200-1300-talen just här, långt ute på vischan!

Det mesta av kyrkans föremål är original som har fått stanna kvar där de hör hemma av någon konstig anledning!
Som denna 1600-tals Bibel.

Kanske tyckte till och med medeltidsmänniskorna att detta var för långt ute i Närkes vildmark för att göra sig besväret?

Inne i Örebro finns området Wadköping. Här kan man bland annat kolla på Cajsa Wargs hem (hon som skrev en bok på 1700-talet med recept och tips till fruntimmer), och dra in doften av massor med gamla byggnader!

Så här kunde det se ut i 1700-talets skafferi…

…och så här såg det ut i matsalen!

Det är bra jobbat om man lyckas missa slottet när man är i Örebro, eftersom det verkligen ligger mitt i stan! Dessutom är det rätt stort och coolt och svårt att inte lägga märke till.
Dock så kan man inte promenera in i själva byggnaden hur som helst eftersom landshövdingen har sin bostad där (samma som i Uppsala slott). Man kanske skulle bli landshövding så att man får ett fint hus med många rum..?

Turister ska gå till vänster och inte in på borggården!

 

Detta var alltså sista dagen på min fantastiska resa genom större delen av Götaland och Svealand!
Jag måste säga att trots att det blev ganska intensivt med några korta vistelser på vissa platser, så var detta helt klart en av de bättre resorna jag gjort!
Kan återigen tipsa om boken Upplev Sveriges historia av Dick Harrison om man vill göra en liknande resa eftersom den täcker varje landskap med både kända och okända platser.
Även om man inte är historieintresserad så är det ändå superkul att se så mycket av vårt land som man kanske annars aldrig får se.
Det finns otroligt många guldkorn, smultronställen och skatter som bara väntar på att inspekteras!

 

Until next time!

 

 

 

5 kommentarer

 • Svante Trossvik

  Tack för att jag fick förmånen att följa din resa… 🙂 Som tidigare sagts…sanslöst vackert…men detta avlånga land ÄR vackert…o för den som inte åkt runt,kors o tvärs i Sverige…utan istället åker till ”Mallis”,rekommenderas det förra 🙂

 • iza

  Ha, coolt! Visste inte ens att de fanns en så gammal kyrka i Sverige.. Haha. Enligt min bror finns det sjukt mycket gamla fina kyrkor i Norge, han bodde där en tid. Jag skulle tydligen uppskatta miljön sa han..!
  Kanske något inför nästa resa? 😀
  Superkul att få se bilderna och få ha varit med på resan på instastories. Jättemysiga bilder <3

  • Emma

   Jaa det finns ju en massa fina stavkyrkor i Norge! Lite vikinga-aktiga ser dom ut 🙂 Och jaa en roadtrip i Norge vore ju definitivt coolt! Åh tusen tack, är lite newbie på instastories, men vad kul att det gick hem 😀

Kommentera