Historiska ting,  Väsen, myter och vidskepelser

Estnisk mytologi – Barnprogram eller skräckfilm?

Mytologi är ett härligt ämne! Personligen tycker jag det borde vara ett eget ämne i skolan, men det är nog bara jag…
Det som är spännande med myter och legender är att de ofta innehåller ett litet uns av sanning. Det börjar ofta i någon form av religiös skrift eller berättelse med koppling till en specifik religion eller kult. Sedan förs dessa myter vidare genom muntliga berättelser och skrifter.
Även om berättelserna förändras genom årtusendena, så kan man liksom låta fantasin skena iväg med gott samvete och fundera över hur alla dessa hjältar, gudar och fiender levde och verkade.

En mytisk figur som jag länge varit rädd för och fascinerad av är jätten Tõll, eller Suur Tõll som han heter på estniska.
Estnisk mytologi är kanske inte ett ämne som dyker upp vid middagsbordet direkt, men just därför är det extra spännande!
Nu är jag ingen expert på området, men efter att ha sett en animering à la Sovjet av just jätten Tõll så blev jag tvungen att ta reda på mer.
Denna animering är för övrigt en mardröm att titta på. Ni vet feberdrömmarna man hade som liten med en massa konstiga former och läskiga ljud? Typ så är hela filmen.
Så om ni är lättskrämda så kanske det är bättre med någon annan typ av animerat…
Själv har jag dock sett filmen ca 10 gånger nu, så det börjar ändå kännas okej. Trots allt så är ju jätten Tõll en snäll jätte som vill skydda sin fru och sitt folk mot de ondskefulla inkräktarna som kommer till hans ö.
Det är egentligen inget tal i filmen, men om man förstår ryska eller estniska (det gör inte jag!) så kanske den ändå makes some kind of sense.

Om inte annat så kan man ju åtminstone ta några minuter att förundras/förfasas över de sovjetiska tecknarnas förmåga/oförmåga att trollbinda sin publik…

Trevlig fredag allesammans!

 

 

 

Until next time!

Kommentera