Historiska ting,  Naturligt

En hyllning till vintern

För ett par dagar sedan gnällde jag för mig själv över att det var plusgrader och regn, och barndomens lekfulla minnen av snön och vintern verkade vara som bortblåsta. Jag brukar inte gnälla så ofta, men den här gången verkar det som att vädergudarna faktiskt hörde mig – idag är det tredje advent och det har äntligen börjat bli vad man skulle kunna kalla vinter i Uppsala!
Även om jag är delvis uppvuxen i nordligaste Lappland, där metervis av snö och 30 minusgrader inte är några konstigheter, så är jag ändå imponerad över mängden snö som fallit senaste dagarna.
Tyvärr verkar det ju som att de riktiga vargavintrarna blir alltmer sällsynta (av uppenbara skäl), så det gäller att ta vara på det som erbjuds av moder natur. Jag är egentligen inte något jättefan av kyla, men det känns liksom inte bra med sensommarklimat i december… Åtminstone inte i vår del av världen.

Jag bestämde mig därför för att göra en liten utflykt i snöstormen och låta vintern tala sitt eget språk och visa upp sig från sin bästa sida!

Brace yourselves, winter is here

Den här bilden är tagen vid Kungsterrassen i Gamla Uppsala. Här låg under vikingatiden en kungshall, alltså en bostad för traktens kung och hans sällskap. Jag brukar sitta och njuta av tillvaron här på våren och sommaren, men idag fick jag stå upp, för annars hade jag nog frusit fast som Jack Nicholson i slutet av The Shining.

Vid Kungsterrassen finns också ett stort träd som inte liknar de andra. Jag har döpt detta till Yggdrasil, eftersom det påminner om min uppfattning av världsträdet. Dessutom växer det på en av de viktigast platserna i vikingatidens Sverige.

Mitt äpple fick stå modell i brist på annat. En liten färgklick i vinterlandskapet!

Något som inspirerar mig är vintergröna träd och buskar som bara uthärdar kylan och vinden, för de vet att bättre tider kommer. De accepterar läget helt enkelt.

Fjälltopp eller kungagrav? Idag var en sån dag då marken och himlen har nästan samma färg. Det har sin charm på något sätt!

I trädets svalkande skugga. Bokstavligen. Den här bilden får avsluta dagens vinteräventyr!
Until next time!

 

4 kommentarer

Kommentera