Historiska ting,  Övernaturliga ting

Det spökar dagen innan julafton…

 

Minns ni tv-programmet Det spökar som visades på kanal 5 någon gång i slutet av 90-talet? Jag minns det med skräckblandad förtjusning (men mest med skräck…). Jag var runt 8-9 års-åldern när det sändes och jag kommer ihåg att vissa avsnitt fick mig att drömma riktigt djävulska mardrömmar! Därför tyckte jag tydligen att det var en bra idé att försöka hitta serien på nätet för att ta reda på om den verkligen var så läskig…
Inte nog med att flera avsnitt faktiskt finns på youtube, Det spökar är betydligt läskigare än vad jag ville minnas ( och jag vägrar erkänna att jag antagligen blivit fegare med åren).
För er som inte sett serien, så handlar den om olika platser i Skandinavien där det sägs att det spökar. Mestadels rör det sig om gamla slott och herrgårdar, men även till exempel teatrar och skärgårdar. Programmet leds av skådespelaren Torsten Wahlund, som ju har en väldigt karakteristisk röst och jag tycker personligen att han är som gjord för ett sånt här program! Det låter som att det egentligen är han som är den som hemsöker alla dessa platser, och man gör bäst i att hålla sig borta.
Som historieintresserad så är ju serien väldigt bra också eftersom man får en bra backstory till de olika platserna som serien handlar om.
Nedan har jag lagt upp ett av de (enligt mig) läskigaste avsnitten – Grinderslevs kloster i Danmark. Passar bra mitt i julstöket!

Kvalitén är inte den bästa, men det beror väl troligtvis på att det är bandat från VHS och sen överfört, lite charmigt osynkat så där?

 

 

Det är lite nostalgi att titta igenom avsnitten som finns tillgängliga. Det värsta mardrömsbränslet är ljudeffekterna och musiken som används. Jag blir livrädd trots att det är mitt på dagen och strålande sol ute…
Det blir till att googla kattungar efter detta!

 

 

Until next time!

 

2 kommentarer

Kommentera