Foto,  Historiska ting

Det spegellösa livet

Nu är den här!!

Eller ja, egentligen kom den igår, men jag hann bara testköra den lite snabbt igår kväll innan läggdags.
Pratar såklart om min nya, alldeles fabulösa spegellösa kamera!
Det är inget mindre än en Sony A7R II, tillsammans med ett lika extraordinärt objektiv – Sonys 24-70mm f/2.8.

Och fasen vad bra den är!! Jag har ju bara hunnit skrapa lite på ytan, men jag kan redan konstatera att det här är en pryl (eller två rättare sagt) som är värd varenda tusenlapp! Låter kanske som jag fått betalt av Sony för att skriva detta… men icke!
Jag hade ju läst på en hel del om just den här kameran innan jag köpte den, så jag visste ju att det var bra grejer. Men så här bra? Det trodde jag faktiskt inte!
Som sagt är det ju en hel del att lära med ett nytt system, men hittills har jag bara haft ett positivt intryck.

Det är till exempel väldigt ovant att ha en elektronisk sökare när man är van sedan många år med en spegelsökare.
Men jag gillart! Fördelen med den elektroniska sökaren är att bilden blir precis som den komponeras på monitorn/sökaren. (No more shots in the dark med andra ord…)
Detta får ju dock till konsekvens att batteritiden går åt ganska snabbt. Men eftersom man får med två batterier redan från början så tror jag man kan klara sig rätt bra med lite planering. Och ska man ut på längre expeditioner så är det som alltid flera extrabatterier som gäller!

Den andra stora fördelen enligt mig, och anledningen till att jag köpte den, är det smidiga formatet. Trots att detta är en fullformatskamera så är den inte speciellt mycket större och tyngre än en vanlig kompaktkamera. Dock är objektivet relativt stort, men det är nästan ofrånkomligt om man vill ha någorlunda kvalitet.

Så trots pollenhuvudvärk och pollentrötthet from hell så begav jag mig ut på en runda i grannskapet för att se vad denna lilla krabat hade att bjuda på… och den levererade som väntat på hög nivå.

En av många fagra vårblommor.

Justja: Denna kamera har ju en vinklingsbar skärm!! Okej, jag vet att det är rätt många som har det, men jag underskattade verkligen hur praktiskt det är! Inget mer krypa i lera for this one!
Och ja, man kan ha jeansjacka på sig ute nu utan problem. Som jag längtat!

En spöklik kvarleva från hösten som var…

Är det inte en perfekt solstjärna, så säg?
Eftersom jag fotar rätt mycket i motljus så ville jag testa hur bra objektivet håller sig mot flares. And it didn’t disappoint!
Denna bild är tagen utan filter och motljusskydd. Även om solen är bitvis bakom trädet, så syns knappt några flares alls.

Hittade även ett skiiitstort löv! Det måste ju komma från en krukväxt??

Busy little bee. Vårpigg och pollenpigg!

Närbilden på biet är inzoomad från denna bild. Skaplig upplösning!
(Men med 42mp väntar man sig kanske inte annat…^^)

Grönskan tränger fram mer och mer för varje dag…

…krokusar likaså!

Blev tvungen att testfota mitt senaste teckningsalster också. Blev rätt nöjd med teckningen, även om svärdet blev lite längre än beräknat, hehu.

”Nej vadå, jag ska inte smita ut i trapphuset så fort du öppnar dörren”

Är så där löjligt rädd om kameran nu, som man brukar vara med nya saker.
Får se hur länge det håller…

 

Så där! Ett första steg på en förhoppningsvis väldigt lång väg tillsammans med min nya kamera!
Jag har länge hävdat bestämt att Sony gör de bästa mobilerna och spelkonsolerna. Nu måste jag troligen tillägga att Sony faktiskt gör de bästa kamerorna också (i fullformatsektorn dvs.)
Ledsen Nikon och Canon, men här ligger ni än så länge ganska långt efter…

 

Until next time!

4 kommentarer

 • iza

  Looking sharp! Me like !! En kompis har också en sony, och en annan fotografvän fotar med Pentax. Jag har alltid varit Canon trogen… Det ska erkännas.. Men ja. Man funderar ju som sagt. Upp till bevis mörka nätter i höst för stjärnhimmel/norrsken? 😮 Haha. Då kan ju spegellöst kanske vara att föredra i tanke med vibrationer? Kanske, jag är usel påläst… Kanske skulle ta och lära mig…
  Men! Härliga bilder verkligen <3

  • Emma

   Aaw tack! 😀 (trots att jag satt i typ 2 timmar igår kväll och försökte förstå varför bilderna blev så oskarpa i mitt inlägg..haha ^^) Pentax ska vara riktigt bra också har jag hört. Men i kameravärlden får man ju oftast vad man betalar för, på gott och ont! Så de lite dyrare grejerna är oftast bättre IRL också, så för min del fick det bli Sony.
   Jag har googlat lite på astrofoto-bilder med Sonykameran, och det verkar funka helt okej! Det där med vibrationerna kan säkert stämma också. Provade faktiskt Silent-shooting på Sonyn igår och den är verkligen HELT knäpptyst! Blev tvungen att kolla att det verkligen blev några bilder, hahah!

Kommentera