Historiska ting,  Naturligt,  Okategoriserade

Det är dags att ta upp traditionen med träslöjd

Jag har alltid tyckt om att slöjda, inte minst träslöjd! I min släkt har vi en lång tradition av slöjdande och många av husgeråden är tillverkade i hemmet. Innan konsumtionssamhället växte fram så var det inte alls ovanligt att man tillverkade det mesta själv, helt enkelt för att man inte hade råd att köpa så mycket prylar. Så även i min släkt!
Dessa handlag och uppfinningsrikedomen är tyvärr på väg att gå förlorade idag, vilket jag tycker är synd.

Så i helgen fick jag med mig en liten träkista med knivar, slipsten och skölpar som har tillhört min farfar. Den innehåller allt man kan tänkas behöva för att slöjda föremål i trä!  Jag tänkte nämligen att jag ska försöka föra traditionen vidare, sakta men säkert.
I grundskolan fick man ju lära sig att tillverka en hel del saker när man hade träslöjd, men då hade man ju också tillgång till stora verkstäder och maskiner, vilket jag inte har… Därför kommer jag att hålla mig på en ganska basic nivå till en början. Jag har dock skissat upp några idéer som jag tror kan bli riktigt bra om jag lyckas.

Har därför varit ute i skogen och samlat virke som ligger på tork.
Nästan så att man sitter och tittar på virket för att det ska torka fortare så jag kan sätta igång! Här i Uppland har det ju nämligen inte varit det torraste väderlaget senaste tiden…

Fortsättning följer!

 

Denna Morakniv har hängt med så länge jag kan minnas. En vass liten jäkel!

Skissar medan virket torkar…

Until next time!

8 kommentarer

  • John

    Vad kul Emma! 🙂 Så många hantverk håller å att försvinna för att folk inte lär sig dem. Det är så synd för hantverken behövs verkligen, men snart är de glömda. Själv är jag svetsare och plåtslagare och det är så kul att jobba med händerna och tillverka något för hand. 🙂

  • Svante Trossvik

    Inga tvivel råder om att du kommer att skapa det du vill ur vilket trä som helst 🙂 Som du så riktigt säger har denna tradition funnits i släkten i ”evigheter”… 🙂 Min farmor (således din farfars mor 😉 🙂 ) satt i ”bua” på gården i Värmland,alldeles vid norska gränsen (man ser ”gränsen” om man klättrar upp på ett berg ”Askedroga”,från vilket jag brukade åka skidor,från ”gräns till gräns”…sanslöst vacker,orörd skog… 🙂 och täljde allt från tallrikar,skedar,kåsor…you name it,med i stort sett bara en kniv till ”hands”…din farfar var en fena på att göra olika föremål av trä,allt från gevärskolvar till gafflar… 🙂 …och som du vet har jag gjort en del små grejor,tex. varsin kåsa åt dig och din bror,som ligger här på vinden… 🙂 och morakniven på bilden har jag gjort så att den skulle ”passa min hand”… 🙂 Hoppas den passar din också 🙂 Hoppas grejorna kommer till pass 🙂 Och mycket nöje i ditt kommande skapande 🙂

Kommentera