Historiska ting,  Naturligt

Den första människan…

…var en spännande liten kvinnlig varelse från Afrika. Enligt den allmänt vedertagna och moderna forskningen om människan alltså. Inte enligt Bibeln, scouterna, eller andra mytologier.
Jag kom att tänka på henne idag utan någon egentlig anledning.
Första gången jag läste om henne var i högstadiet.
Då lärde jag mig att uttala den latinska beteckningen för hennes släkte, och det är fortfarande en av få latinska termer som jag kan uttala utan svårigheter än idag; Australopithecus afarensis. Knaslångt och krångligt ord, men någonstans så fastnade det, och jag älskade verkligen att lära mig om henne.
Om Lucy.
Det är nämligen så hon har kommit att kallas i vardagstal (hur ofta man nu vardags-pratar om människofossiler, men det händer nog säkert).

Trots intensivt googlande kunde jag inte hitta bilden på Lucy från högstadieboken… Men denna bild är ändå snarlik!

Lucy upptäcktes i Etiopien 1974 av Donald Johanson. Eller ja, han upptäckte det som var kvar av hennes cirka 3,2 miljoner år gamla kropp!
Under utgrävningen spelades The Beatles och låten Lucy in the sky with diamonds på repeat, och det sensationella fyndet av människoapan fick därmed sitt namn Lucy.
Australopithecus är den första människoapan som börjar använda sig av primitiva verktyg. Dessa varelser är fortfarande väldigt små (ca 1 meter långa och 30-50 kilo tunga), men de utgör ändå på många sätt startpunkten för det vi idag ser som människans evolution.
Neandertalare i all ära, men med Lucy får vi en glimt av hur utvecklingen har gått framåt genom årmiljonerna. Evolutionen har liksom blivit påtaglig på ett annat sätt!

Jag minns så väl en illustration av Lucy i läroboken från högstadiet. Hon stod upp på två ben, med ena handen sträckt mot himlen. Som om hon visste vart hon var på väg redan där och då.
Självklart är det en efterkonstruktion, men Lucy har ändå betytt väldigt mycket för vetenskapen om människan.
Jag tror att hon kommer att fortsätta fascinera oss även i framtiden, även om man upptäcker mer kompletta fossiler.
Lucy är allas vår förfader.

 

Until next time!

2 kommentarer

  • John

    Intressant! Visste inte var namnet kom ifrån. Rätt märkligt hur evolutionen är. Det finns många frågor men få svar, till exempel varför de började att gå upprätta. De blev ju långsammare än när de använde alla fyra, men såklart, de måste ju ha händerna fria för att använda redskap och vapen.

Kommentera