Okategoriserade

Deep web – varför existerar sånt här?

Nu var det länge sedan jag la upp något läskigt här på bloggen! Så jag tänkte att jag skulle ta upp något som är oerhört skrämmande och som faktiskt, tyvärr, existerar på riktigt…
Det finns extremt många sjuka saker här i världen. Många gånger får det en att undra varför vi människor ens tillåts att existera. Vi förstör ju varandra och det mesta runt omkring oss… men det är en annan diskussion!

Hur som helst – vissa av er har kanske hört talas om the deep web, eller dark web som det också kallas. I stora drag kan man säga att the deep web är webbsidor som man inte kan komma åt med vanliga webbläsare. Det krävs en slags krypterad webbläsare/program som kan komma åt just deep web-innehållet utan att avslöja användarens IP-adress eller annan information. Man ska helt enkelt kunna vara totalt anonym om man lyckas. Det är tyvärr också detta som gör att deep web-användarna kan syssla med de ofattbara sakerna som finns där, och det blir många gånger omöjligt för myndigheter att spåra dem och stoppa aktiviteterna.

Vad finns då på detta hemska ställe som hålls dolt från majoriteten av befolkningen?
Den mest kända sidan var Silk Road – en hemsida som köpte och sålde droger anonymt och över hela världen. FBI stängde dock ner sidan år 2013 efter ett par års verksamhet…

Men det är inte droghandeln som gör the deep web så fruktansvärt skrämmande. Första gången jag själv hörde talas om deep web var när jag jobbade hos Polisen för några år sedan. En kollega (som är extremt IT-kunnig och datanördig) berättade att han och några vänner lyckats komma in på en deep web-sökmotor bara för att de ville se vad allt ståhej handlade om. Ingen skada i det egentligen eftersom det, vad jag vet iallafall, inte är olagligt att ta sig in på the deep web så länge man håller sig på mattan så att säga.
Tyvärr gjorde min kollega misstaget att klicka sig fram på länkar som visade en hemsida med en typ av trafficking som är för sjuk för att beskrivas här. Jag mådde dåligt i flera veckor efter han berättat det här, och då hade jag inte ens sett det själv eller ens varit i närheten av the deep web och jag skulle aldrig ens tänka tanken att gå in där.

Jag tillhör dock till mitt förtret den typ av personer som är OFATTBART nyfikna, så det första jag gjorde när jag kom hem den där dagen var att kolla upp allt som hade med the deep web att göra. Jag googlade, kollade på youtube-videos (det finns sjukt många!), lyssnade på berättelser, kollade bilder, etc. Till slut visste jag inte vad jag skulle tro om vare sig mig själv eller resten av mänskligheten…

Eftersom jag själv aldrig besökt the dark web så kan jag ju inte veta till 100% att det faktiskt är sant, allt det här som sägs och visas. Men mycket tyder tyvärr på att det är sant, och det är det som gör det så fruktansvärt sorgligt och skrämmande.
Folk som utför så sjuka handlingar, oskyldiga barn, död, ondska – allt finns där! Och det tillåts att fortsätta framför näsan på oss…
Det värsta av allt är att det kan vara din granne, kollega/kompis, snubben på bussen, ja vem fan som helst som sitter och betalar för att få se en kidnappad människa bli torterad och ännu värre framför en kamera. Jag saknar ord.

Ja, detta inlägg blev längre än planerat, men jag kunde inte låta bli att dela med mig av mina tankar kring ämnet… The more you know!

 

Slutligen kommer här en youtubevideo som ganska klockrent förklarar varför man ska hålla sig borta från the deep web. Varning för känsliga tittare!

 

 

 

Until next time!

 

 

 

4 kommentarer

 • izumiii

  Om jag ska vara ärligt, är jag rätt nervös över att kolla på videon, har hört en del om det och mycket kanske är tomma rykten, men jag är rätt så övertygad om att det finns nog mer på darkweb än vad man faktiskt kan föreställa sig, vilket i sig får kroppen att vrida sig i obehag. Saker man absolut inte vill ska ”finnas”, synas osv. Vet att 4chan (något jättkenasig sida) som ett ex hängde på, kunde dels ta fram saker från de darkweb, liksom att de kunde ibland blocka lite av det och ta bort saker, och ibland tillochmed se till att folk blev fällda för vad som fanns där. Men ändå, sjukt scary… :/

  • Emma

   Ja sjukt är bara förnamnet. I videon berättar han att det ”vanliga” internet som vi använder bara utgör ca 1% av allt som finns där ute. Det är jäkligt skrämmande tycker jag… :/ Usch, 4chan har jag lyckats hålla mig borta ifrån också som tur är. Och likaså Liveleak tror jag det heter.
   Horrible stuff indeed!

Kommentera