Historiska ting

Böcker som tvingat sig in…

Jag önskar att jag kunde säga att jag älskar att läsa, men då skulle det vara en riktig lögn och sånt vill vi ju inte ha…
Under min uppväxt har jag tvingat mig igenom böcker som Fröken Smillas känsla för snö, Doktor Glas, Mästaren och Margarita, Barnens Ö, med flera.
När jag pluggade historia och statsvetenskap på universitetet så behövde man plöja mellan 1-5 böcker i veckan, vilket såklart gjorde en om möjligt ännu mer less på böcker! Men om jag får välja så läser jag mycket hellre facklitteratur än skönlitteratur.
(Kanske är det lite osmart att studera humaniora om man ogillar att läsa, men så här i hindsight är jag extremt stolt att jag tog mig igenom det!)

Jag är dessutom uppväxt med två bokmalar till föräldrar, men jag har själv aldrig haft tålamod till att läsa böcker.
Det brukar se ut ungefär så här för mig:
1. Jag öppnar en bok och läser första sidan.
2. Händer det inte något direkt så lägger jag undan den.
(3).Om jag mot förmodan tar mig halvvägs genom en bok så börjar jag läsa slutet för att jag inte har tålamod att läsa mig dit…
Knäppt? Kanske, kanske inte…

Jag har läst flertalet klassiska och historiska verk, just för att man måste ha läst dem. Dessa böcker har dessutom väldigt ofta mycket att säga om sin samtid, även om de är skrivna i ren fiktion. De är många gånger lika aktuella idag som för 100-300 år sedan, och det är ofta därför de räknas till kategorin klassiker.

Ett fåtal böcker har trots detta ändå gjort avtryck i mitt liv på ett eller annat sätt, och jag tänkte dela med mig av dessa i en liten boklista!

Da Vinci-koden av Dan Brown (2003)
Min absoluta favoritbok och faktiskt den enda jag läst ut på mindre än en vecka! Den vände helt enkelt upp och ner på min världsbild (på ett bra sätt!)
Korståg, historia, symbolik och konspirationer i ett, vad mer kan man önska?

Staten av Platon (300-talet f. Kr)
Ja, vad ska man säga om detta verk? Det har tolkats och omtolkats i 2000 år, och jag blir inte riktigt klok på Platon och hans liknelser överhuvudtaget. Men hans idéer om en idealstat är väl värda att fundera på, och vill man utmana sin hjärnkapacitet till max så kan jag absolut rekommendera hans idéläror!

Odysséen av Homeros (700-talet  f. Kr)
Detta verk är betydligt mer lättsamt än Staten, eftersom det är en fiktiv berättelse. Dock behöver man acceptera att det inte är skrivet  på det sätt vi är vana vid. Verserna handlar om Odysseus äventyr efter Trojanska kriget, där han stöter på allt från gudar till musor och cykloper, innan han slutligen kommer hem till Ithaka.

Flugornas herre av William Golding (1954)
En  grupp med unga pojkar kraschar med ett plan i Stilla havet. De lyckas ta sig till en öde ö, där de blir allt mer polariserade och fientliga mot varandra. En skrämmande skildring av vad som kan hända när människan, och till och med barn, blir avklädda sin civiliserade  täckmantel.

Skattkammarön av Robert Louis Stevenson (1883)
En klassisk skattjakt i äkta sjörövarmanér! Om man bara vill läsa en klassisk, spännande, och lite sorglig bok, så är Skattkammarön definitivt att rekommendera! Skurken, Long John Silver är dessutom en av mina favorit-”bad guys”.

Animal farm/Djurfarmen av George Orwell (1945)
En ganska tung och dyster fabel som kritiserar Stalins maktövertagande i Sovjet. Boken handlar om djuren på en bondgård som gör uppror mot bonden och själva tar över makten. Men maktfördelningen blir väldigt skev, då grisarna blir positivt särbehandlade.  De andra djuren inser så småningom att revolutionen inte blev som de tänkt sig…

Speciellt omnämnande:

The Outsiders av S.E. Hinton (1967)
En av de bättre böckerna jag läst. Speciellt med tanke på att Hinton bara var 16 år när hon skrev den!
Boken handlar om Ponyboy Curtis som växer upp som en Greaser i Eastside. Under ett gängbråk blir en av de rivaliserande Socs dödad och Ponyboy tvingas fly tillsammans med sin vän Johnny. Otroligt spännande, gripande, och väldigt aktuell! Boken filmatiserades dessutom år 1983, med skådespelare som Patrick Swayze, Tom Cruise, Matt Dillon, m.fl. Se den om ni inte orkar läsa boken!

Until next time!

 

4 kommentarer

 • John

  Det var många år sedan jag läst någon bok. När jag var barn läste jag Hitchcock´s Tre deckare och senare James Bond böckerna. Men blev så besviken på filmerna för de var långt ifrån vad böckerna handlade om. Den sista boken jag köpt är John Grisham´s Agenten. Köpte den för sisådär 9 år sedan, och den är fortfarande oöppnad 😀

  • Emma

   Jo det är ju sällan filmer faktiskt lever upp till böckerna som de är baserade på… jag minns inte ens vilken senaste boken jag köpte var! ^^

 • Matilda

  Jag känner igen mig delvis. Att jobba med text och läsa en massa (fack-) litteratur i studierna eller på jobbet har gjort det svårt för mig att vilja läsa på fritiden. Nu gillar jag att koppla av med skönlitteratur, men alla har ju inte det intresset. Är lite avundsjuk på er som kan läsa facklitteratur som nöje. Att gilla läsa är kanske en rest av ett klassamhälle, du har säkert tusen andra roligare saker att göra 🙂

  • Emma

   Ja man blir ganska mättad på böcker när man pluggar…
   Jag gillar nog facklitteratur eftersom man inte behöver följa någon story (och man lär ju sig saker på köpet!) ^^

Kommentera