Foto,  Naturligt

Blommor, sångare och ringmärkning

Hej på er!

Jag har visst halkat efter lite i bloggandet denna vecka, men nu är jag på banan igen. Måste givetvis visa lite bilder från den gångna helgens bravader (ni som följer mig på instagram har kanske sett en del redan) i form av lång skogspromenad, cykelutflykt och ringmärkning! Vi börjar med den långa skogspromenaden i Börjetrakten:

De första som gjorde sig både både sedda och hörda var ett gäng korpar!
De hade helt klart någon form av förmiddagsmöte och jag räknade till inte mindre än åtta stycken i ett och samma träd! Så många korpar har jag aldrig sett tillsammans tidigare.
Lyckades äntligen fånga den underbart söta gärdsmygen på bild! Blev ingen vidare bild, men man ser den i alla fall!
Vandringen fortsatte vidare in i skogen och här är en bild på… ehm? Ja…? Någon som vet vad dessa heter?? Blommor och växter är definitivt inte min starka sida och jag har inga större ambitioner att försöka lära mig heller….
Den här kan jag i alla fall namnet på! Liljekonvaljerna stod i full blom!
Gullvivan likaså.
Äntligen kan man gå i linne ute! (Om man badat i myggmedel först vill säga…)
Minns ni boken Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe? Tänker alltid på den när jag ser en tordyvel. Kommer dock inte ihåg något från boken, det måste vara minst 20 år sedan jag läste den, haha..
Sagoskogen. <3

På söndagen tog jag en sväng ner till Årike-Fyris söder om Uppsala för att spana lite på sjöfåglar. Tog dock inte med kameran… MEN på vägen hem fick jag äntligen se en av kungsfiskarna som häckar längs Fyrisån!! Så kul! Och ja, jag har faktiskt en bild på den som jag tog med mobilen genom tubkikaren, men den är så bedrövligt suddig att jag inte tänker lägga upp den haha! Dessutom satt kungsfiskaren precis bakom ett stort löv just då, så man ser typ bara lite av buken och näbben. ^^
På måndagen/nationaldagen var det dags för ringmärkning vid Oxängens CES-station för ringmärkning. CES står för Constant Effort Sites och innebär att man ringmärker häckande fåglar inom ett begränsat område för att kunna följa och dokumentera deras utveckling i denna miljö.

Oxängen ligger lummigt och vackert invid Örbyhus slott Tierps kommun. Ringmärkning har bedrivits här sedan 2003.
Ansvarig för ringmärkningen denna gång var Anders Arnell, en riktig veteran i dessa sammanhang! Ringmärkning går i korthet ut på att fånga in fåglar i s.k. slöjnät som sätts upp runt stationen. Sedan tar man de infångade fåglarna till stationen för artbestämning, mätning, vägning och fettkontroll, och såklart fäster man ringen med ett unikt serienummer runt benet på fågeln. Dessa data skickas sedan till Ringmärkningscentralen på Naturhistoriska riksmuseet, som samlar och diarieför all ringmärkning i Sverige. På denna bild sitter Anders med en nyligen infångad sävsångare. (OBS! Obligatorisk myggdödarklubba nere till höger) ^^
Det blev en hel del sångfåglar i näten denna gång! Och rödhakar. Här en trädgårdssångare.
Den något ovanligare härmsångaren. Namnet kommer av att den (liksom många andra sångare) har gjort det till sin nisch att härma andra fåglars läten. Ju fler läten desto coolare, tycker honorna. –Lyssna här!

En späckad långhelg med fågel i fokus alltså! Nu är jag duktigt myggbiten och lite trött efter nattens vandring längs Hågaån för att lyssna efter nattsångare. Fick äntligen höra den berömda sydnäktergalen som kommit tillbaka till Uppsala. Den är egentligen ingen svensk häckfågel, men då och då dyker de upp i Sverige av någon anledning. Totalt har bara runt 100 observationer gjorts av den i Sverige genom åren. Kommer ni förresten ihåg att jag vill komma upp i 100 kryss innan årets slut? Well, done and done! 102 säkra arter är jag upp i nu efter helgens och gårdagens kryss! Såå taggad, allt känns fortfarande spännande, nytt och lite överväldigande. En fågelskådar-smekmånad kanske? 😀

20 kommentarer

Kommentera