Historiska ting

 • Foto,  Historiska ting,  Naturligt

  I hjärtat av Dalarna

  Så bar det av på en efterlängtad minisemester i samband med Kristi himmelsfärdshelgen – Rättvik!
  Även om jag är uppvuxen precis på gränsen till södra Dalarna, så känns hela detta stora landskap liksom ”hemma” på något sätt. På fredagen åt vi en fantastisk middag på Sjövillan, fikade och var allmänt turistiga.

  Vi bodde på ett mysigt litet Bed & Breakfast som låg vackert till uppe på höjden.
  Tiden som stått still.
  Har för övrigt blivit nyförälskad i min lilla kompaktkamera, som jag tagit alla bilder på resan med – den får liksom plats i min ena hand (till skillnad från min stora kamera med fågelobjektiv…) ^^
  En obligatorisk sväng ut på bryggan i Siljan! Vi gick för övrigt galet mycket denna helg! Säkert 2-3 mil totalt.
  Någonstans rakt över härifrån bodde vi! I vattnet syns den 600+ meter långa bryggan som vi promenerade ut på.
  Invid kyrkan står Vasamonumentet som restes i slutet av 1800-talet till minne av Gustav Vasas härjningar i Dalarna. Han lär ha stått precis här och talat till folket.
  Men sånt kan man ju aldrig vara säker på…
  Snyggt är det i alla fall! En go gatukorsning av romantisk vikinganostalgi utan antydan till 1500-talets renässans. Oh well.
  Vi gick inte in i kyrkan eftersom det pågick någon form av ceremoni. Utanför kyrkan kan man dock slänga ett öga på dessa välbevarade stallar.

  Såg jag några fåglar då? Jomän! Tyvärr var det rätt blåsigt och bitvis regnigt, men bl.a. några skäggdoppingar, storlommar och en strandskata fick vi nöjet att se i Rättvik.
  Igår for vi tillbaka söderöver för att vandra en led som vi tittat ut och där det även fanns kulturminnen från järnbrukets tid – Schisshyttan precis utan för Smedjebacken.

  Vi tycktes ha hela området för oss själva (me like!) och även om leden inte var jättebra markerad, så blev det en mycket trevlig vandring med fina utsikter och intressanta stopp. Om man gillar ruiner av hyttor och kvarnar vill säga!
  En vit förgätmigej (?) växer ensam på den gamla muren. Just som vi håller på att förgäta svunna tider och människorna som levde i dem...

  Idag åkte vi hem till Uppsala, men inte utan att stanna till en sväng i min hemby Norberg! Känner att jag börjar bli mer och mer nostalgisk med åren. Jag saknar min barndoms somrar i Norberg; de gröna ängarna med vilda blommor, lommens ödsliga skri över de spegelblanka sjöarna, de många små röda husen med vita knutar. Tystnaden. Oföränderligheten. Det är svårt att förklara – jag vill ju inte bo där. Men i många år har jag försökt återskapa den där euforiska känslan jag hade på somrarna som liten och jag lyckas aldrig. Även om jag har gröna ängar och vilda blommor här och nu så är det helt enkelt inte samma sak. Kanske ska jag bara acceptera att det får vara just det – minnen. En tid och känsla som aldrig kommer komma tillbaka. På gott och ont såklart…
  Kanske är det just det som nostalgi är? Barndomens naiva frihet.
  För jag är ju faktiskt vuxen nu.

  Blå grottan i Klackberg utanför Norberg.
  Vattnet strömmar fortfarande som det gjort så länge jag kan minnas.

  Önskar er alla en fin vecka! <3

 • Historiska ting,  Övernaturliga ting,  Väsen, myter och vidskepelser

  Cthulu vaknar

  Tänk att ägna ett helt liv åt att skriva berättelser och kosmiska myter som ingen i omgivningen bryr sig om. En vilja att skapa ett fiktivt universum – välgrundat, men samtidigt öppet för tolkning och modifikationer. För att sedan få alltsammans sorterat till genren pulp fiction, eller kiosklitteratur som vi skulle säga på svenska. Detta var verkligheten för H.P. Lovecraft och hans berättelser om the Great Old Ones. Lovecraft skrev novellen Cthulu vaknar för nästan hundra år sedan, men det skulle dröja ända till 1970-talet innan hans verk fick något som helst erkännande och då hade han redan varit död i nästan 40 år. Ändå har författare som Stephen King inspirerats av honom i mångt och mycket och det finns få skräckfantaster som inte sett eller hört något som ursprungligen är skapat och/eller inspirerat av Lovecraft, även om de inte är medvetna om det. Filmer som The Thing och Jacob’s Ladder är Lovecraft-grundade, liksom stora delar av World of Warcraft världen i princip är en rip-off av Cthulu-myterna.
  Bara de senaste fyra-fem åren har en hel hög med ”Lovecraftian” brädspel getts ut, varav flera rankas bland de bästa i världen.
  Lovecraft har dock kritiserats i modern tid för sin rasistiska läggning, men samtidigt menar många att det inte går att komma ifrån det faktum att han skapade något unikt, förbryllande och fängslande och som tilltalar en hel värld av skräck- och fantasynördar.

  In his house at R’lyeh,
  dead Cthulhu waits dreaming.”

  Cthulu vaknar (1928)

  Men vad är det då som fascinerar så mycket med myterna om Cthulu och de andra Great Old Ones?
  Jag kan såklart inte göra hela mytoset rättvisa här, men i stora drag handlar det om att vårt universum befolkas av kosmiska, ondskefulla varelser (Great Old Ones). De dyrkades i fanatiska kulter på olika platser i världen för många millennier sedan, men har sedan dess fallit i glömska (åtminstone tror man det…).
  Kärnan i mytoset är att dessa kosmiska varelsers existens är så massiv att människor blir permanent galna när de får en skymt av den, eller försöker sig på att förstå den. Madness är ett centralt fenomen hos Lovecraft och det är det som drabbar människorna som av misstag eller med vilje får vetskap om the Great Old Ones.
  Cthulu själv beskrivs som den största av varelserna – en flera hundra meter hög blandning av drake, bläckfisk och människa. Han sitter fängslad i havet i en stad av sten som kallas R’lyeh. Men från sitt fängelse kan Cthulu fortfarande skapa oro och undermedveten ångest hos människor genom deras drömmar eftersom han gör dem medvetna om att han en dag kommer att återvända…

  Man kan ju på sätt och vis förstå varför dessa berättelser blivit så populära i vår tid. Många människor älskar ju tanken på något kosmiskt, ofattbart, skrämmande och uråldrigt. Men det har vi väl egentligen alltid gjort..? Antika kulturers mytologier handlar inte sällan om abstrakta, kosmiska varelser som styrde universum i tidernas begynnelse. Vi verkar helt enkelt inte gilla tanken på att det bara kan ha varit helt tomt där ute. Och vi vill tro att det finns något mäktigare än oss själva någonstans i universum. Något eller någon som sitter på alla svar till våra frågor. En ordning i kaoset. Så därför tror vi på aliens, Atlantis, gudar, gudinnor och allsköns andra väsen.

  Hur som helst väntar jag fortfarande på den dagen då Ludvig Josephson från Creepypodden ska läsa in Cthulu vaknar på svenska.
  Vilken grej det vore!

 • Foto,  Historiska ting,  Naturligt,  Okategoriserade,  Övernaturliga ting,  Väsen, myter och vidskepelser

  Mina spretande intressen

  Ohoj i snöstormen!

  Jag tar tillbaka det där med att vårkänslorna är på ingång… I söndags lämnade vi Åre och åtminstone en halvmeter snö överallt för att komma hem till vad jag hoppades på skulle vara strålande sol och någon plusgrad. ”Nähädå!” sa vädergudarna och vevade iväg en isande käftsmäll rätt i nyllet på oss. Men nog om det.
  Under den långa bilresan hem hinner man fundera på både det ena och det andra och jag fastnade rätt länge i det här med intressen. De allra flesta av oss har ju någon form av intresse/hobby/fritidsaktivitet att ägna oss åt, vissa har många, andra har färre. En del gör sina intressen till en form av livsstil, medan andra har mer flyktiga perspektiv. Själv hör jag nog till någon slags hybrid av dessa.
  När jag får frågan ”Vad gör du på fritiden?” brukar min spontana tanke vara att ”jag fotar”, eller ”jag rider”. Men det känns liksom inte riktigt sant, även fast det är sant, haha. Jag gymmar ju till exempel mer än vad jag rider varje vecka, men gymmet är absolut inget intresse för mig, medan hästar och ridning är är ett stort sådant som hängt med sedan barnsben. Fotograferandet är också en sån aktivitet som jag hållit på med så länge jag kan minnas och på senare år har det blivit mer av en bisyssla, samtidigt som jag har ett brinnande intresse för de många tekniska aspekterna av foto.

  Djur och natur är också något som alltid varit en självklarhet i mitt liv. Där jag växte upp började vi redan i småskolan lära oss om skogarna omkring oss, hur man bygger kojor och vilka djur som trampat upp spåren i snön. Detta är dessutom något som gått hand i hand med fotointresset – jag vill ju föreviga alla häftiga djur och vyer så att jag kan titta tillbaks på dem senare!

  När vi var i Egypten 2004 lyckades jag övertala mamma att köpa en sån där engångs-undervattenskamera åt mig. Bildkvalitén är ju inget att hänga i granen som ni ser, men 13-åriga jag var helt lyrisk över att kunna fånga havslivet på bild!

  Mina ”nördiga” intressen har också funnits med mer eller mindre konstant: Sagor, fantasy och inte minst dator- och TVspel! Att drömma sig iväg till andra världar och andra verkligheter är nog ganska mänskligt, men det kanske bara tar sig lite olika uttryck..?

  När jag är på resande fot är historiska platser ett måste. Ofta är dock ett eller flera historiska besöksmål själva syftet med resan.
  Här utanför St. Patrick’s Cathedral i Dublin 2009.
  Här kan vi också klart konstatera att mode och klädkombos aldrig varit något intresse hos mig och det är verkligen inte min starka sida!

  Historia! Det var kanske ingen slump att jag valde att börja läsa på Historikerprogrammet i Uppsala när jag var 20 och inte riktigt visste vad jag skulle göra med livet. Jag har alltid älskat gamla saker generellt och det hänger kanske lite ihop med den där tanken om att leva sig in i en annan, svunnen värld. Den här bloggen var ju från början framförallt dedikerad åt olika historiska fenomen och även om den handlar om lite allt möjligt idag, så är ändå historia av något slag något som återkommer titt som tätt.

  Kreativa sysslor är också något som tagit stor plats i mitt liv. Att teckna, måla och sy är dock något som går i väldigt ojämna perioder för mig. Ofta är det kanske några veckor per år, om ens det, som jag hamnar i den där kreativa bubblan där jag vill låta händerna skapa något från scratch. Så egentligen är det kanske inte ett riktigt intresse? Jag kan ju egentligen inget om det. Kan inga termer eller tekniker som jag kan med t.ex. fotandet. Fotandet är dessutom ganska konstant närvarande, även om det såklart är mer roligt vissa perioder än andra.
  Behöver man ens göra en distinktion mellan hobby/intresse/fritidssyssla/tidsfördriv? Hur tänker ni andra kring det?

  Det övernaturliga och paranormala fenomen var också något som präglade den här bloggen rätt länge. Även om jag inte tror på det övernaturliga själv, så fortsätter jag ändå att vara fascinerad och intresserad av det. Jag kan dock inte riktigt sätta fingret på vad det är som fascinerar mig, när jag håller en sådan distans till det. I grunden tror jag det kanske handlar om mystik i allmänhet och saker vi inte kan förklara och förstå riktigt? På samma sätt som jag tycker att rymden och astronomi är väldigt spännande eftersom det är mycket som är höljt i dunkel även där…

  Summa summarum: Jag har många, ganska spretande intressen helt enkelt!
  När jag började fundera på det här så tänkte jag att det var negativt att vara intresserad av många olika saker samtidigt. Då blir man ju aldrig riktigt bra på någonting, utan bara halvdan på allt möjligt, tänkte jag. Men så kom min kära fästman och påpekade att så behöver det ju absolut inte vara. ”Att ha många intressen visar ju snarare på en öppenhet och komplexitet hos oss människor”, sa han. Och kanske har han rätt i det.
  Man kan gilla en sak eller många saker och det man gillar idag kanske man inte gillar om två år. Eller så gör man det. Klart slut!

 • Historiska ting,  Okategoriserade

  Julen på Värdshuset

  Hej vänner!
  Det blev visst ett rejält jul-och nyårsuppehåll från bloggen. Jag hoppas i alla fall att er helg blev precis så som ni önskade och att det nya året 2022 ska bjuda på många härliga stunder och nya lärdomar.
  Jag funderade lite på om jag skulle skriva en ”nyårskrönika” eller inte… men kände mest att njaa. Dels började jag ju blogga igen ganska sent 2021 så det skulle väl mest bli förvirrande, haha. Men sen har jag heller aldrig varit särskilt bra på att göra sådana här tillbakablickar, jag vill hellre blicka framåt!
  Nyårslöften är inte heller något jag sysslar med och har inte gjort det på många år. Självklart har jag målsättningar och planer i livet, både stora och små, men de är inte nödvändigtvis kopplade till en viss tidsperiod eller så. Kommer jag på något jag borde göra eller förändra så tar jag tag i det ganska omgående. Fasen vad tråkigt det låter… haha!

  Men nog om det! Jag skulle ju visa bilder från vår underbara jul i Mariefred på Gripsholms Värdshus.
  So without further ado:

  Vi kom fram till värdshuset strax efter lunch den 23e.
  Värdshuset ligger perfekt placerat mitt emot Gripsholms slott och har man tur får man ett rum med utsikt över slottet. Det fick vi dock inte denna gång…
  …men det gjorde inget! Rummen är himla mysiga och har en genuin ”värdshus-känsla”.
  Jag orkade dock inte släpa med min stora kamera, så dessa bilder är en blandning från (mestadels) kompaktkameran.
  Vid ankomsten bjöds det på snittar och bubbel, samt lokalbrygd julmust!
  Glöggen stod givetvis framdukad!
  Jag gillar dock inte glögg. Brukar dricka en eller två sippar, sen tycker jag det blir alldeles för sött och sliskigt. Men doften är underbar och hör definitivt julen till!
  På julaftons förmiddag var det meningen att vi skulle få en guidad tur på slottet, men eftersom nya covidrestriktioner precis kommit då så blev guidningen inställd. Vi fick dock avnjuta en trevlig lunch i slottets Kronkök!
  Sedan gav vi oss ut på en liten promenad i pittoreska Mariefred.
  Passande nog hade det snöat en del natten mot julafton och temperaturen låg på 13 minusgrader. Perfekt julväder med andra ord!
  Vi tog en vända till kyrkan för att titta lite på ljusen och julkrubban.
  Kyrkan ligger uppe på en höjd mitt i byn, vilket ger en ganska trevlig utsikt därifrån!
  Efter ett tag tyckte dock till och med vi att det blev för kallt, så vi vandrade tillbaka mot värdshuset. Tur att det inte är några avstånd att tala om i Mariefred.
  Vackra sagoplats!
  På kvällen var det givetvis dags för vistelsens höjdpunkt – julbordet!
  Jag kan tveklöst säga att det var det bästa julbordet jag någonsin ätit! Även om jag varit på värdshuset ett antal gånger förr och vet att maten håller hög kvalitet, så var julmaten helt klart grädden på moset.
  För första gången åt vi även julbordet på traditionellt vis, det vill säga sju tallrikar med sill, fisk, kallskuret, varm mat, ost, dessert och godis. Annars brukar jag bara ta en salig röra av allt jag tycker mest om och testar sällan något nytt…
  Och ja, vi var mätta sen!


  Tack för denna gång Mariefred! Förhoppningsvis ses vi någon gång under 2022 också.

  Julen 2021 blir helt klart extra minnesvärd för vår del. Har ni några jular (eller andra högtider) ni minns extra väl?

  Kram och god fortsättning till er alla! <3

 • Foto,  Historiska ting

  Valsgärde

  Här om dagen slog det mig att jag aldrig har besökt gravfältet i Valsgärde, trots att jag bor relativt nära. Det är ju ändå en ganska viktig arkeologisk fyndplats och inte minst känd för ett 15-tal krigargravar från yngre järnåldern.

  Så jag trotsade det gråtrista vädret och gav mig av på en liten utflykt dit!

  Själva gravfältet i Valsgärde är relativt litet och liksom många andra ställen i Uppland är det omgärdat av åkermark åt alla håll!
  Det blåste ganska generöst uppe på gravhögarna, så jag sökte skydd bland enbuskarna. Ganska mysigt ändå!
  I en av högarna hade någon grävt sig en vinterboning…
  …undrar vem?
  Här kan man faktiskt se var skepssättningen varit placerad, häftigt tyckte jag, även om vendel/vikingatid aldrig varit min starka sida…

  Även om Valsgärde inte verkar ha varit en lika ”viktig” kulturell plats som t.ex. Gamla Uppsala, så har man ändå gjort en del intressanta fynd i gravarna. Bland annat detta betsel ovan och en av flera hjälmar som idag finns på museum Gustavianum.

  Eftersom vädret inte var jätteinspirerande så roade jag mig med att fota vattendroppar som gnistrade på buskar och grässtrån.

  Det blev en ganska kort vända idag med andra ord. Även om det inte direkt är en plats som tar andan ur en så känns det ändå bra att kunna pricka av Valsgärde som besöksmål. Men jag lär väl masa mig dit någon gång under bättre väderförhållanden också. I helgen tänkte jag ge mig ut på en lite längre vända eftersom det utlovas strålande sol! Behöver verkligen all sol och dagsljus jag kan få just nu känner jag… någon mer än jag som börjar känna av en extrem brist på dagsljus?

  Och ja, kommande helg är ju onekligen den sista helgen innan Helgen med stort H, då vi äntligen åker iväg till vackra Mariefred och Gripsholms Värdshus! <3

  Önskar alla en fortsatt fin vecka!

 • Foto,  Historiska ting

  Åland, blåsigt och kallt.

  Idag hade jag tänkte ge mig ut på en sväng med kameran i det fina vädret. Kände mig ganska taggad i morse och packade ner alla saker i ryggsäcken. Men när jag hade ätit lunch och skulle göra mig redo att gå så kände jag bara att ”Nää. Jag vill inte.” Solen sken in genom fönstret och jag visste att om 2-3 timmar är det mörkt, men jag hade ingen lust helt enkelt. Jag ville sitta och sticka och fortsätta lyssna på min ljudbok. Och så blev det!
  Jag har precis lyssnat klart på Isabella Löwengrips senaste biografi. Säga vad man vill om henne, men jag tyckte det var intressant att få en inblick i hur hon präglats så starkt av sin barndom, som i förlängningen påverkat hennes psykiska ohälsa.
  Har även lyssnat på Wilde’s The Canterville Ghost och nu är jag mitt uppe i Skriet från vildmarken – uppläst av den fantastiske Torsten Wahlund. Han skulle kunna läsa en skattedeklaration och få den att låta spännande…

  Så, istället för bilder tagna idag tänkte jag visa ett gäng bilder från vår helg på Åland och lillajulmarknaden vi var på. ”Lillajul” är för övrigt en lokal tradition som inträffar i samband med första advent på Åland, så att man kommer i lite extra julstämning liksom!


  Detta var faktiskt mitt första besök till Åland, så jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Möjligen förväntade jag mig att det skulle vara blåsigt och kallt… check på den!
  Men Mariehamn var faktiskt en riktigt mysig och smått pittoresk stad och jag kan tänka mig att det även är väldigt fint här på sommaren.
  Lärde mig också snabbt att havtorn är Ålands grej. Det är havtorn i allt. Tänk ut en dryck eller ett bakverk och det kommer vara havtorn i den åländska motsvarigheten.
  På lördagen bar det av mot lillajulmarknaden vid Kastelholm, tillsammans med resten av öns befolkning. Här finns en väldigt välbevarad medeltida borg. Tyvärr blev det inte så många bilder från marknaden eftersom det var väldigt blåsigt och kallt…
  Hembygdsgården visade en rekonstruktion av hur en gammaldags jul kan ha sett ut.
  En i personalen berättade att om barnen på den här tiden hade riktig tur kunde de få ett eller ett par äpplen i julklapp. Inget mer. Barnen som lyssnade på henne såg minst sagt häpna ut när de fick höra detta.
  Fikapaus i Mariehamn!
  Men först ett smärre trauma i form av en skitläskig tomtenisse. Han höll liksom ett vakande djävulsöga på alla som kom in på konditoriet, med handen varsamt placerad på barnstolen. Ingen kan ta barnstolen utan mördarnissens tillåtelse.
  The face of a killer.
  En annan lite spännande kuriositet på konditoriet var dessa tidskrifter från 40-talet… Som historienörd och arkeolog brukar jag inte vara så bekymrad över ”dåtidens” värderingar eftersom man måste se allt i sin egen kontext.
  Men det här omslaget skapade ändå lite huvudbry hos mig: Bilden hade titeln ”Äkta svensk pojke”. Jag lägger som sagt ingen större värdering i det, men jag är ändå nyfiken på vad man menade med titeln och bilden? På vilket sätt är han äkta och hur förmedlades det av konstnären? Hur såg en oäkta svensk pojke ut? Hur såg en äkta finsk eller norsk pojke ut?
  Många frågor, få svar…
  Men djurvänner fanns då, liksom idag! <3
  Och såklart lite hälsoråd åt kvinnorna!
  Den modige (?) Pelle Kvick!

  På vårt hotellrum fanns ytterligare lektyr i form av en fin coffee-table-bok om Åland.
  Här stod det exempelvis att en vanlig hälsningsfras mellan ålänningar är: ”Jaha?” och den andre svarar ”Jonä”.

  Jonä… Det lilla vi hann se och uppleva av Åland var ändå väldigt positivt måste jag säga. Inklämd mellan två tjurskalliga nationer fick denna lilla ö till slut självstyre. Om än starkt präglad av både finsk och svensk kultur har Åland ändå en särpräglad kulturell förfining. Med en massa havtorn.
  Har ni varit på Åland någon gång? (OBS! Ålandskryssning räknas inte)! • Foto,  Historiska ting,  Naturligt

  Funderingar vid sjön

  Hej på er!

  Söndag idag igen, fasen vad veckorna flyger fram… Nåja tiden är ju relativ, så det är väl alltid en tröst.

  Igår for jag iväg en sväng till Morga naturreservat nere vid sjön Ekoln. I Uppsala känns det lite som att man är omgärdad av både mindre och större naturreservat och dessutom en nationalpark (Färnebofjärden) knappt en timme bort. Lyxigt värre ändå!

  Morga, eller Kungshamn-Morga som det egentligen heter är i alla fall en ganska varierad kultur- och naturmiljö som delvis ligger intill Ekoln (som för övrigt egentligen bara är en gren av norra Mälaren). I reservatet finns förutom vacker blandskog med mäktiga ekar även bevarade torparmiljöer och herrgårdsmiljöer. Och det är stort! Det skulle behövas åtminstone ett par dagar om man vill ta sig igenom allt och se allt ordentligt.

  Här finns även en vikingatida fornborg!
  Fornborgen är dock idag mestadels ett stenröse…
  När jag är på historiska platser och då framförallt vid ruiner brukar jag försöka tänka tillbaka på hur landskapet såg ut ungefär då byggnaderna kom till. Det går såklart inte att få till det till 100%, men i detta fall med fornborgen kan man ju till exempel tänka sig att vattennivån i Mälaren stod mycket högre under järnåldern när borgen byggdes. Den ligger på en relativt hög kulle, så man kan ju anta att det var en väldigt strategisk plats med bra utsikt över sjöfarten i området.
  Den här utsikten till exempel! Eller ja, öarna och mycket av landet var nog under vatten… but you get the idea!

  Jag har känt mig lite nere den här veckan. Dels fysiskt eftersom jag varit lite förkyld, men jag är en grubblare och när grubblandet väl tar fart är det svårt att stoppa…
  I veckan fick vi nämligen besked om att det inte blir någon utgrävning i Egypten i vår. Tanken var att det skulle ingå som en del under sista terminen av vår masterutbildning, men eftersom Egypten säger nej till fler och fler internationella forskare nuförtiden, så rök den möjligheten. Det var i princip min enda chans att få åka dit och skaffa mig praktisk erfarenhet inom ramen för utbildningen och nu blir det alltså inte av…
  Jag försöker ändå se något ”positivt” i det, eftersom jag nu får nästan ett halvår på mig i vår till att skriva på masterexamen istället. Men jag är såklart sjukt besviken också. Och det i sin tur gör att jag blir allmänt omotiverad kring framtiden: Jag kanske inte blir egyptolog… eller egyptolog kan jag väl kalla mig redan nu om jag vill, men att kunna jobba som det känns mer och mer avlägset. Vill jag ens jobba som egyptolog? Ja det är klart, det har jag velat i 20 år. Jag vill definitivt söka en doktorandtjänst när det blir aktuellt, för om jag blir antagen får jag åtminstone 4-5 år till för att syssla med det som jag älskar. Dessutom – att försöka bli egyptolog som odisputerad är i princip en omöjlighet, om man inte lyckats skaffa sig extremt mycket erfarenhet och kunskap på annat håll. Vilket i princip är en omöjlighet om man inte är disputerad… Men ja, den lilla dörrspringan står ju fortfarande öppen, även om framtiden känns rätt oviss just nu.
  ”Vad ska det bli av mig?” tänker jag. ”Ska jag börja om igen?” Neeej. No way! Okej, dels har jag inte råd med det eftersom mitt CSN är slut. Att hanka sig fram på stipendier är förvisso en möjlighet, men knappast något man kan räkna med och den ovissheten vill jag inte utsätta mig och Micke för under flera år. Självklart måste man vara villig att riskera en del om man ska uppnå det man vill, men en del av mig håller samtidigt fast vid plan B-tänket…
  Men framförallt vill jag inte känna att jag ger upp. Här kan man ju klistra in en hel drös med klyschor och plattityder om att ”fortsätta kämpa” och ”vill man så går det” och blablabla, men för mig är det ganska simpelt: Jag tänker uttömma alla möjligheter som finns och göra mitt bästa för att uppnå det jag vill. Går det inte sen i slutändan så har jag i alla fall försökt.
  För mig är det nog kärnan i allt. Inte rädslan för att misslyckas, utan rädslan för att känna att jag gav upp utan att försöka med alla tillgängliga medel.


  End of rant.

  Tillbaks till Morga!

  Försöker fånga hur jag försöker fånga Ekolns kvällslugn.
  Looks like there’s a criminal on the loose…
  Min trogna följeslagare som nu börjar sjunga på sista versen. Denna termos har följt med på otaliga utflykter, till jobb och tentor, blivit tappad och glömd. Den förtjänar att vila lite nu.
  Sen kom skymningen och det blev dags att dra sig tillbaka hemåt.

  Nu känns det i alla fall att hösten är på ingång på riktigt denna gång. Har den kanske rent av hunnit komma till er?

  Önskar er alla en fin vecka!

 • Foto,  Historiska ting,  Okategoriserade

  Gamla kartor och nya planer

  Måndag är det visst idag!
  Jag ska erkänna att som student har jag inte jättebra koll på veckodagarna, utöver de 1-2 gånger i veckan jag måste vara på campus för föreläsning eller seminarium. Helger och veckodagar smälter liksom ihop lite eftersom jag alltid kan plugga, eller låta bli att plugga, och vilken dag det är spelar egentligen inte så stor roll… Ganska skönt egentligen, men smått förvirrande ibland när någon utbrister ”Äntligen helg!!”, och jag tänker ”Va? Ja just det, det är fredag idag...”

  I alla fall, mina kurser i GIS och egyptisk arkitektur fortskrider och jag måste säga att hittills är GIS-kursen riktigt intressant, även om jag egentligen inte är särskilt lagd åt datoriserad arkeologi. För er som kanske inte vet så kan jag bara berätta kort att GIS (Geographic Information System) är en mjukvara som exempelvis arkeologer använder sig av i hög utsträckning. Man kan bland annat bearbeta och sammanställa geografiska data och t.ex. titta på förändringar över tid.
  Kursen hålls av Daniel Löwenborg som också är en av hjärnorna bakom Visir-Uplandia och flera andra appar som återskapar olika historiska miljöer i VR-format. Det är riktigt ballt och rekommenderas att testa om ni någon gång besöker dessa platser! Läs mer om dem HÄR.

  Detta har jag alltså suttit och förundrats över den senaste veckan. Bilderna ovan visar kartor över Bälinge socken här i Uppsala – den första från år 1770 och den andra från Google maps idag…
  Det är inte alltid helt lätt att hitta referenspunkter på så här gamla kartor, men ett tips är att utgå från någon större väg, (som den jag markerat i svart) då vägar inte tenderar att skifta lika snabbt som landskapet i övrigt.
  Att ha tillgång till allt sånt här helt fritt via Lantmäteriet känns ändå väldigt lyxigt. Tänk vad många spännande upptäckter man kan göra med relativt lite ansträngning!

  Jag har även passat på att njuta av kvällsljuset vid Fiby urskog förra veckan. Underbart!
  Såg dock att värmen mer eller mindre kommer tillbaka under veckan. Jag som redan börjat leta efter vinterkläder på Sellpy… jaja.

  På tal om kartor håller jag förresten på att så smått planera en lite längre fotoutflykt senare i höst. Under GIS-kursen ska vi göra ett valfritt projekt och jag har ett par idéer som jag tror skulle fungera och som jag dessutom kan kombinera med fotoresan. Det blir alltså lite plugg+foto i ett så jag kan kombinera nytta med nöje. Men mer om det senare!

  Önskar er alla en fin vecka i höstvärmen! <3

 • Historiska ting,  Okategoriserade

  10 spel som spelat roll

  Nu blir det visst något helt annat än foto och historia! Jag tänkte nämligen dela med mig av mina topp tio favoriter när det kommer till tv-och datorspel. Det kanske är svårt att tro, men att spela är verkligen en av mina favoritsysselsättningar och har varit det så länge jag kan minnas.
  När man dessutom hittar ett spel som är så där perfekt på alla sätt och berör en ändå in i själen, den känslan är svårslagen. Det är en känsla som man vill återuppleva om och om igen, men samtidigt vet man någonstans innerst inne att man aldrig kan komma tillbaka till just det stadiet.
  Lite som att vara nykär…
  I alla fall, jag har gjort en lista över de spel som betytt allra mest för mig under de senaste 20-25 åren. Självklart har jag spelat en hel drös med andra spel genom åren, men just dessa har gjort ett speciellt intryck av olika anledningar och stannat i mitt hjärta.


  10. Top Gear (SNES)
  Detta är ett rallyspel som släpptes i början av 90-talet. I min familj hade vi ett Super Nintendo (SNES) och Top Gear var ett givet tävlingsspel för mig och brorsan! Jag förlorade såklart jämt, men det var ändå ett spel som jag gillade väldigt mycket. Och musiken är episk!

  9. Farao (PC)
  Hehe ja… En blivande egyptolog måste väl ha älskat detta spel. Det kom 1999 och går ut på att bygga upp och härska över fornegyptiska städer. Man slutför uppdrag över tid och slutligen blir man krönt till farao! Jag tycker att spelet håller måttet än idag och eftersom det är baserat på den verkliga historien så finns det en chans för den vetgirige att lära sig en hel del längs vägen.

  8. Yoshi’s Island (Super Mario World 2, SNES)
  Ett supergulligt plattformsspel som kom till SNES i mitten på 90-talet. Super Mario känner alla till, men här är det Yoshi som har huvudrollen för att återförena lilla bäbis-Mario med sin tvilling Luigi. Även detta spel håller måttet, om inte annat för den trevliga nostalgikänslan!

  7. Age of Mythology (PC)
  En av uppföljarna till de klassiska Age of Empires spelen. Age of Mythology släpptes 2002 och var såklart ett måste för mig som älskar historia och mytologi! Spelet går ut på att bygga och underhålla städer och arméer som man sedan ska erövra andra med (och undvika att bli själv bli besegrad). Man spelar som olika historiska kulturer och deras respektive mytologier, exempelvis nordisk, egyptisk och grekisk.

  6. The Elder Scrolls V: Skyrim (PS3, PC)
  Jag funderade på om jag skulle ha med Skyrim på listan överhuvudtaget. Det har egentligen inte berört mig ända in i själen, men det har samtidigt en koppling till spelet som är nummer ett på listan… I alla fall, gillar man lite halvmörk fantasy och att slåss mot drakar så är Skyrim garanterat en hit, även om det har några år på nacken nu.

  5. Zelda – A link to the past (SNES)
  Zelda-spelen känner nog de flesta till, oavsett spelentusiasm. A link to the past kom till SNES under tidigt 90-tal och det var det första ”episka” spel jag spelade. Det känns lite fånigt att beskriva det så med tanke på hur konsolspel ser ut idag, men världen kändes liksom enormt stor och farlig på ett sätt som jag tidigare inte upplevt. När man efter mycket svett och frustration slutligen besegrade den sista bossen var det inte mer än att man grät en skvätt av lycka och häpnad över hur coolt detta spel var! Dessutom hade jag en crush på huvudkaraktären Link när jag var liten…

  4. Zelda – Link’s awakening (GameBoy, Nintendo Switch)
  Mitt GameBoy är fortfarande fullt fungerande, och det spel jag nötte mest som liten var såklart uppföljaren till det episka Zelda-spelet ovan: Link’s awakening! Jag minns att jag var väldigt sjuk och sängliggandes när jag fick spelet, så det passade ju väldigt bra att sysselsätta sig med då. Jag åt halstabletter med svartvinbärssmak medan jag var sjuk och jag förknippar fortfarande doften av svarta vinbär med just detta spel, haha!

  3. World of Warcraft (PC)
  Ja, alltså… Det finns hela uppslagsverk om WoW, vilket kanske inte är så konstigt eftersom det är ett spel som är under ständig utveckling sedan 2004. Jag har själv inte spelat det mer än ett par år och det är det första online-RPG spelet som jag testat. Förutom en massiv lore och massor av klasser och raser att spela som, så är WoW för mig framförallt ett socialt spel! Jag och Micke spelar oftast tillsammans och det är en speciell känsla när man klarar en raidboss eller svår dungeon genom att samarbeta med andra. Jag visste inte ens vad jag skulle välja för bild här, så det fick bli på min huvudkaraktär. Cool va?!

  2. Age of Empires I (PC)
  Det här spelet var en starkt bidragande orsak till mitt tidiga intresse för den antika världen. I den ursprungliga versionen spelar man som valfri antik kultur och liksom AoM handlar det om att erövra och överleva. På många sätt var detta ett episkt spel som dessutom var väldigt svårt bitvis. Få saker var så frustrerande som när man precis höll på att klara ett scenario och så kom Xerxes med en hord av persiska krigselefanter och bågskyttar och raserade ens mäktiga rike till smulor på. Good ol’ times indeed. <3

  1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (PS3, PC)
  Av alla hundratals spel jag spelat så har det hittills inte funnits något som kommit ens i närheten av Oblivion och jag vette fasen om det kommer att komma något som gör det i framtiden… Hur som helst är det här ett open-world spel som utspelar sig i en klassisk high-fantasy miljö med bland annat alver, orcer och människor. Man spelar givetvis hjälterollen, men väljer själv hur ens karaktär ska framstå genom spelet genom att ta på sig och utföra olika uppdrag, det ena mer episkt än det andra. När Oblivion kom (2006) så utsågs det föga oväntat till Game of the Year, och jag minns att jag slogs av de fantastiskt vackra landskapen och den stämningsfulla musiken. Huvudstoryn är riktigt snygg, och man saknar egentligen ingenting i det här spelet. Dessutom görs huvudkaraktärernas röster av inga mindre än Patrick Stewart och Sean Bean!
  Efter 15 år är Oblivion för mig fortfarande ett oslagbart spel som jag spenderat hundratals timmar med…


  Det var det!
  För övrigt spelar jag just nu ett samurajspel som heter Ghost of Tsushima. Det är också ett open-world spel, baserat på mongolernas invasion av Japan på 1200-talet. Hittills är jag mycket imponerad av den snygga designen och vackra miljöer. Det är inte alls omöjligt att GoT kvalar in på listan när jag är klar med det…
  Har ni några favoritspel som ligger er så där extra varmt om hjärtat? Kanske ett brädspel som gjort avtryck?

  Önskar er alla en fin vecka!


  Until next time!

 • Foto,  Historiska ting,  Naturligt

  Ett kärt återseende

  Några av er kanske minns när jag var och besökte Linnés Hammarby för några år sedan, som jag skrev om i detta inlägg.
  Well, idag var det dags för ett återbesök på en av de absolut finaste platserna jag känner till!
  Det blev en skaplig kontrast mot senast jag var där, när allt stod i full blom och luften var härligt varm – Nu sken förvisso solen, men helsike vad det blåste! Antar att det är någon efterverkning från stormen som drog förbi i veckan..?
  Själva byggnaderna i Linnés Hammarby är stängda för säsongen nu, men det hindrade mig inte från att ströva omkring i markerna och beundra skönheten på denna plats. Jag tror på riktigt inte att det här stället kan se dåligt ut, någon tid på året.


  Även om vinden låg på så blev ljuset väldigt skiftande och vackert.
  Det grådassiga november känns långt borta, inte sant..?
  Stigen upp till Linnés Naturaliemuseum. Här lär han ha vandrat många gånger…
  November gjorde sig dock tyvärr påmint ganska snart om att solen var på väg ner…
  …och då får man ta sin osynliga kvast och ge sig av!
  Jag hann i alla fall ta en titt på mitt kära soldattorp igen. Och inte en bålgeting i sikte!
  Hammarbyn är omgiven av skogspartier, så helt plötsligt snubblar man över lite trattkantareller. Den här platsen har ju för fasen allt!
  Vet dock inte om de är så goda att äta så här års..? De lär ju vara lite vattniga tänker jag.
  Kilometer efter kilometer av gärdsgård omgärdar en här.
  Höstens fallna skörd. Denna äppelsort kallas tydligen för Ribston.

  Jag ska nog åka hit i vinter också och se hur landskapet ser ut i glittrande snö. Det måste ju vara minst lika trevligt!

  Until next time!