Naturligt

Björksav – det där lilla extra!

Idag har jag varit ganska seg eftersom det blev en ganska sen kväll igår… Jag och Jonas firade min födelsedag i förskott med en fyrarätters middag på restaurang Aaltos. Jag måste säga att det var bland det godaste jag ätit på väldigt länge! Så har ni vägarna förbi Uppsala och gillar elegant 70-tals funkis – gå dit!
Efter middagen blev det pubrunda i äkta studentanda innan vi slutligen vinglade hem på cyklarna medan vill höll en konversation på fylledanska. Bästa kvällen på länge!

Kände dock att jag behövde göra nånting vettigt idag, så jag cyklade iväg i det fantastiska vädret för att sava lite björk! Om man gillar sånt så är det bästa tiden nu (åtminstone i Mellansverige).
Egentligen gillar jag inte att tappa björksav så värst eftersom det skadar träden. Plus att det tar ganska lång tid… Men det är en sån där vårsyssla som har hängt med jämt, typ som att lägga undan vinterjackan och ta fram solbrillorna!
Dessutom är det ju rätt nyttigt då det innehåller en massa mineraler och vitaminer från träden och marken.

 

Så här kan det se ut när man tappar björksav! Om ni vill göra detta själva, så kom ihåg att täppa igen hålet med en pinne efteråt så att inte trädet står och ”läcker”. De kan faktiskt dö av det!

Passade såklart på att resa lite stenar! Det här stället gissar jag har varit en gammal husgrund eftersom det ligger fullt med stenar utspridda på en liten yta…

Små gulliga videkissar!

Ett glas grumlig björksav? Yes please!

Until next time!

 

8 kommentarer

 • John

  Jag såg en dokumentär om två gamla bröder, säkerligen i 70års åldern som bodde ensamma ute i naturen. De borrade hål i björkar varje vår och satt pinnar i trädet som fungerade som en kran. De fyllde många stora dunkar, men de tömde såklart inte björken helt. Ett träd kan ju dricka flera hundra liter om dagen, om det finns tillgång till vatten.

 • izapalm

  Vad är det ”bra” för? 🙂 Eller, varför gör man det? Inte hört talas om det förr iaf…. Måste kanske också lära mig stapla stenar.. Blir så sjukt inspirerad av att se när både du och Jonna Jinton gör det. Det ser så coolt ut. Vet att när man varit ute vid något stenigt ställe och de ibland finns staplade stenar. Man brukar säga att troll/älvor dylikt gjort det. xD Himla fint är det iaf. 🙂

  • Emma

   Björksav innehåller rätt mycket C-vitamin och andra vitaminer vad jag vet. 🙂 Antar att det lever kvar lite från tiden innan man kunde köpa rena vitaminer… Sen smakar det gott också! 🙂
   Åh ja jag tycker du ska prova – övning ger färdighet! ^^
   Haha ja kan tänka mig det, här i Uppland finns en hel del åkermark och bönderna slänger upp stenar längs kanterna när de plöjer marken, så det finns en hel del stenar att leka med! ^^

   • izapalm

    Får helt klart försöka iaf. Det är det där med att hitta ”tiden” till att göra saker som jag bekymrar mig med. Jag vill för mycket, så måste lugna ner insidan 😀 Men, så fort jag får ordning på det, så ska jag ta en sak i taget och börja träna på att göra allt jag vilL!

Kommentera