Foto,  Historiska ting

Barock ’n’ roll på Skokloster slott!

Carl Gustaf Wrangel visste vad han gjorde när han lät uppföra detta slott vid Mälaren! Även om det fanns byggnader på platsen långt innan 1600-talet, så är det just detta magnifika barockslott som Skokloster oftast förknippas med.

Vädret var väl inte så där superpeppande idag, men min lilla slott/historia/nörd/lördagsutflykt blev ändå riktigt lyckad! (tack Matilda för påminnandet om Skokloster!)

Jag har inte varit vid Skokloster sen jag var liten om jag minns rätt, trots att det bara ligger dryga timmen från Uppsala. På sommaren kan man till och med åka båt mellan Uppsala och Skoklosters slott. Men man blir kanske lite hemmablind efter ett tag..? Uppland är ändå rätt stort, så det finns onekligen en hel del pärlor här!

Nu tänkte jag faktiskt sluta käbbla och istället vissa skitmånga bilder som jag tog idag vid slottet och klostret!

Trots sin ljusa exteriör, så är Skokloster ett av de mörkare slott jag varit i. Nog för att slott brukar vara dunkla för att inte skada textilier och liknande, men här hade det definitivt varit på sin plats med ett stödljus eller två!

Det mesta går att lösa i Lightroom tack och lov, men man får liksom inte rätt feeling när vissa rum är kolsvarta trots dagsljuset ute. Man känner sig lite som en inbrottstjuv nästan…

Iallafall, här är tre skitstora porträtt av kung Karl, kung Karl och kung Karl. Målade av David Klöcker Ehrenstrahl.

I stora delar av slottet finns verser på latin och svenska målade på väggarna

Som detta: ”Älska den bra ledaren” betyder det, om inte min gymnasie-latin är helt uppåt väggarna…

Inget slott är komplett utan GIII på väggen! <3

På tal om GIII så tyckte jag att detta porträtt är misstänk likt honom, men jag har aldrig sett det förut! En kunglig lookalike kanske?

Om man tittar noga så kan man helt klart se en person i spegeln!

”En stackars fågel!!” (vem minns??)

Gick ner mot vattnet och stirrade en stund…

…och kom på att jag är ju på pricken lik ”Gråkappan” Karl XI!

Ska nog kalla mig för Gråkappan eller Grey Riding Hood framöver!

Sedan blev det en vända i klostret som numera är en kyrka, men som ser ut exakt som ett kloster och byggdes som ett kloster från början.

Mycket vackert är det!

Här ligger t.ex. Herman Wrangel och sover…

Med en rustning som vaktar honom, och spjut i taket!

Helt klart ett underskattat kloster/kyrka!

Tack o hej! sa aposteln

 

Summa summarum: Åk till Skokloster vid tillfälle! Det är gratis inträde och faktiskt ett av Europas bäst bevarade barockslott! Själv tog jag buss dit, och på vägen räknade jag till minst 8 runstenar! Bara det är ju rätt fränt. Uppland är väl Sveriges runstenstätaste landskap, men ändå… fränt!!

 

Until next time!

 

 

 

 

4 kommentarer

 • Matilda

  Kul att du åkte dit 🙂 Och fina bilder (så klart). Är ju lite avundsjuk att du hade en riktig kamera med dig. Det är inte alltid mobilen får till samma bilder.

  • Emma

   Tack! Det blir nog ett återbesök redan till helgen faktiskt.. ^^
   Och ja det brukar bli lite skillnad mot mobilens bilder. Även om många mobilkameror är grymma nuförtiden!

 • iza

  Du är så bra på att ta bilder i dunkla slott, och slott /kloster överlag. Jag får inte riktigt till det. Blir oftast suddigt, bökigt eller bara konstigt.. ibland ger jag bara upp xD Har du stativ eller så när du fotar? 🙂 Det blir riktigt bra iaf. Och det känns som hela slottskänslan kommer fram i dina bilder, sjukt grymt bra gjort! Heja dig ! 😀

  • Emma

   Åh tack vad glad jag blir! 🙂 Jag skulle gärna använt stativ, men oftast är både blixt och stativ förbjudet i såna här gamla byggnader… Så det blir att försöka vara stadig på handen, och som sagt, Lightroom!! ^^

Kommentera