Historiska ting,  Naturligt

Är hon inte vackrast av allt, Uppsala?

Place where I belong…

När man promenerar genom stan en vacker och solig dag som denna, så förstår man verkligen varför Uppsala har lockat såväl turister som studenter och bosättare i alla tider.
Man kan bokstavligen vandra genom epokerna här – från vendeltiden och vikingagravar vid Gamla Uppsala, förbi gärdsgårdar ute på fälten och in mot stan. Sedan vidare mot tidig medeltid vid kyrkorna och valven inne i stadskärnan. Från 1400-talet har vi universitetet, och hundra år till så har vi slottet. Ytterligare ett sekel så har vi Botaniska Trädgården, och därefter brakar det loss med universitetsbyggnader och adelsbostäder – ända fram i våra dagar!

Idag satte jag mig utanför domkyrkan och bara förundrades av dess storhet. Försvann lite i trans några minuter tror jag, sedan vaknade jag till av att jag fått nackspärr av att titta upp mot tornen.
Denna byggnad slutar aldrig att fascinera mig även fast jag inte är troende alls. Den bara står där som den alltid gjort. Genom bränder, krig, moderniseringar, ombyggnationer och anpassningar. En orörlig fristad av tegel och sten.

Här kommer en liten bildbomb från dagens promenad!

 

Vy över Botaniska Trädgården som anlades av Olof Rudbeck i mitten av 1600-talet

Har aldrig tänkt på det innan, men vissa av kanonerna vid slottet är riktade direkt mot domkyrkan… But why?!

Carolina Rediviva, en ganska maffig biblioteksbyggnad! Här finns bland annat Silverbibeln från 500-talet, och som funnits i Uppsala sedan 1600-talet. Dessutom kan man bland annat titta på en del av Mozarts notblad och Isaac Newtons Principia Mathematica här!

Utanför universitetsbiblioteket står prins Gustaf och spanar in studenterna!

Museum Gustavianum i strålande sol!

Här satt jag på en sten bakom en ljungbuske, medan historiens vingslag flaxade omkring.

I Uppsala finns runstenar av alla de slag!
När man byggde domkyrkan så tyckte man inte att runstenarna var lika coola som vi tycker idag. Därför använde man dem ofta som grundstenar i byggnaden eftersom de var stora och platta.
Vid restaureringar av kyrkan har man dock tagit loss runstenarna och ställt fram dem för allmän beskådan istället!

 

Until next time!

7 kommentarer

 • Lady Katherine

  Att kanonerna är riktade mot Domkyrkan var en markering av Gustav Vasa att kyrkan skulle passa sig 😉 Han ville ju själv vara kyrkans överhuvud, så han ville visa att han när som helst kunde bomba dem om de tjafsade 😮

  • Emma

   Jag tänkte på det också, men dessa kanoner är från 1700-talet, så antagligen är det bara en tillfällighet att dom riktats sådär^^ Men säkert hade bastionen där kanoner åt alla möjliga håll även under Vasatiden… 😉

 • Elin Kero

  Åh jag måste verkligen se mer av ”utsidan” av stan! Men stadskärnan är verkligen också så fantastiskt fin! Påminner mig om min hemstad Skara med domkyrkan, fast såklart mycket mycket större. Och alla vackra husen! Är så glad att min kille bor här, så att jag fått se stan. Hade aldrig varit i Uppsala innan jag träffade honom 🙂

  • Emma

   Skara är också en fantastisk stad vad jag minns! ^^
   Åh du måste definitivt be honom ta med dig till typ Gamla Uppsala och Wiks slott vid tillfälle, riktigt fina historiska miljöer där! 🙂

Kommentera