Foto,  Historiska ting,  Övernaturliga ting,  Väsen, myter och vidskepelser

April försvann i maj

Nu är maj här! Och det betyder väl också att sommaren officiellt (typ) är här. Även fast det är regn och typ 5 grader ute idag… oh well.
Gårdagen och Valborgsmässoafton bjöd iallafall på några extra plusgrader och solglimtar.
Som icke-studerande uppsalabo har jag dock faktiskt börjat sky Valborg litegrann. För här är Valborg trots allt studenternas högtid till 99%, och om man inte är med i gamet (och som jag, har tröttnat sen länge på spektaklet) så gör man klokast i att hålla sig borta från stan denna dag…

Okej jag älskar akademiska traditioner, och Valborg om något är ju en traditionernas dag, med frukost, sillunch, champangegalopp, mösspåtagning, och allt sånt där. Men efter att ha firat 4-5 traditionsenliga valborgar i rad här så inser man att det faktiskt finns skojigare saker att göra.
Som att spela WoW och sen titta på en fancy majbrasa!
Den uråldriga Valborgstraditionen kretsar ju trots allt kring ett medeltida engelskt/tyskt helgon – Walpurgis, och ”majbrasan” är en kvarleva från tiden då man ville hedra Walpurgis och samtidigt skrämma bort häxor och onda andar genom att tända eldar…

Majbrasan i Gamla Uppsala tändes dock av en scout-kår!

Tänt vare här!

Tack vare vinden tog brasan fyr relativt snabbt!

Helt plötsligt dök en drake upp i elden! Okej jag har rätt livlig fantasi, men lite ser det väl ut som en drake, right??

Och sen dök en bågskytt från stenåldern upp. Solklart en bågskytt från stenåldern!!

Det är en häftig tanke att människor samlats på denna plats sedan bronsåldern för att högtidlighålla årstidernas skiftningar.
På det planet har ju inte mycket förändrats egentligen…

Fire-man! Mickes silhuett mot brasan ser ut som en superhjälte/superskurk

Efter en stund blev det fyrverkerishow á la nyårsafton!

 

 

En ganska lugn Valborg med andra ord. Ingen champagnegalopp, ingen karatefylla. Bara brasa, och allmänt soffmys!

 

Until next time!

 

4 kommentarer

 • iza

  Valborg är sjukt mysigt, och det är otroligt härligt att känna elden i ansiktet när man stirrar sig blind in i lågorna. Ser också draken och bågskytten, det kändes rätt kul. Till och med en större drake till den andra. Lite till höger, den ryter liksom och visar sin massiva kropp typ..!
  I år jobbade jag dock på valborg, så det var rätt lugnt. Och ända sen jag var liten, så har scouterna alltid tänt brasan hemma där jag kommer ifrån, har själv varit en av dem som tänt på en gång. Det är något att gå med facklorna, bakom en orkester och sedan sjunga in våren osv. Mysiga bilder du fick, jag har inte fotat något valborgsfirande på ett tag… Förra året lite grann här i Boden, men innan det var det sjukt länge sedan.
  Se om det blir något fotande av Valborg nästa år istället…! 😀

  • Emma

   Jaa verkligen! Det är nästan hypnotiserande ^^ Vad kul, jag ville alltid vara med i scouterna när jag var liten, tyckte det verkade coolt! Haha jaa men det kommer garanterat fler Valborgstillfällen. Jag hade inte tänkt fota så mycket egentligen, men ville passa på att testa lite funktioner på nya kameran och så.. 😀

Kommentera