Historiska ting

Antikens Egypten – en storslagen kultur

Som jag berättade i ett tidigare inlägg, så har jag alltid haft en oförklarlig dragning till historia, och framförallt det antika Egypten. Jag kan som sagt inte riktigt förklara varför. Allt jag vet är att denna svunna civilisation på många sätt har gjort mig till den jag är idag, och jag vet nästan pinsamt mycket om den! Även om jag måste erkänna att mitt intresse har svalnat på senare år, så är det än idag en del av mig. Jag kan fortfarande inte låta bli att besöka

Chefren, Cheops och Mykerinos – namnen sitter som klistrade fortfarande!

Medelhavsmuseet i Stockholm eller Gustavianum i Uppsala lite då och då, söka på youtube efter spännande dokumentärer, eller kolla efter nya böcker om Egypten som jag inte redan läst…
I mitt flickrum täcktes hyllor och väggar från golv till tak av egyptiska motiv, till och med tapeterna hade antika mönster! Idag är min lägenhet lite mer modernt inredd, men det finns definitivt en del detaljer som skvallrar om mitt intresse för Egypten; små statyer och tavlor, för att inte tala om alla böcker jag samlat på mig under årens lopp!

Jag ville självklart bli egyptolog när jag var liten, och resa runt som Indiana Jones och leta efter bortglömda skatter. Efterfrågan är dock tyvärr inte så jättestor på egyptologer i Sverige. Jag läste statsvetenskap på universitetet istället och jobbar idag som tjänsteman, vilket inte är fy skam det heller!

Det är nog bäst att låta historia vara just det historia är för mig – ett intresse, en hobby. Nånting man kan spendera otaliga timmar på att lära sig mer om och fascineras av, utan att det skapas en massa förväntningar och stressmoment.
Men kanske kan jag ändå titulera mig Fritidsforskare inom antikens Egypten? ”Jag svarar på alla frågor rörande ämnet!”

 

Första gången jag besökte Egypten var jag 11 år gammal, år 2002. Det var såklart en dröm som gick i uppfyllelse! Att få se allt på riktigt, sånt som jag tidigare bara sett i böcker och på tv. Men kanske var jag ändå för ung för att verkligen fatta och ta in allting… Jag tror dock att det är allmänt svårt att ta in att människan kunde bygga såna massiva monument för över 4500 år sedan!

Drottning Hatshepsuts dödstempel utanför Konungarnas Dal. Hatshepsut är känd som ”den kvinnliga faraon”. Hon regerade som en manlig farao, bar lösskägg, manskläder och avbildades som en man. För 3500 år sedan var detta ganska kontroversiellt!

Tutanchamon är kanske den farao som de flesta förknippar med Egypten. Han dog dock endast 19 år gammal och hann inte uträtta speciellt mycket. Men hans grav och gravskatter har betytt desto mer för forskare och turister ända sedan de upptäcktes 1922.

Jag har samlat på mig en hel del Egypten-inspirerad inredning genom åren. Även om jag definitivt har dragit ner på samlingen, så finns det vissa saker som fortfarande hänger med. Exempelvis denna statyett av lejongudinnan Sekhmet…

…samma sak med boksamlingen, som även den har krympt lite. Men man kan väl aldrig ha för mycket böcker? 

Until next time!

Kommentera