Foto,  Historiska ting

Åland, blåsigt och kallt.

Idag hade jag tänkte ge mig ut på en sväng med kameran i det fina vädret. Kände mig ganska taggad i morse och packade ner alla saker i ryggsäcken. Men när jag hade ätit lunch och skulle göra mig redo att gå så kände jag bara att ”Nää. Jag vill inte.” Solen sken in genom fönstret och jag visste att om 2-3 timmar är det mörkt, men jag hade ingen lust helt enkelt. Jag ville sitta och sticka och fortsätta lyssna på min ljudbok. Och så blev det!
Jag har precis lyssnat klart på Isabella Löwengrips senaste biografi. Säga vad man vill om henne, men jag tyckte det var intressant att få en inblick i hur hon präglats så starkt av sin barndom, som i förlängningen påverkat hennes psykiska ohälsa.
Har även lyssnat på Wilde’s The Canterville Ghost och nu är jag mitt uppe i Skriet från vildmarken – uppläst av den fantastiske Torsten Wahlund. Han skulle kunna läsa en skattedeklaration och få den att låta spännande…

Så, istället för bilder tagna idag tänkte jag visa ett gäng bilder från vår helg på Åland och lillajulmarknaden vi var på. ”Lillajul” är för övrigt en lokal tradition som inträffar i samband med första advent på Åland, så att man kommer i lite extra julstämning liksom!


Detta var faktiskt mitt första besök till Åland, så jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Möjligen förväntade jag mig att det skulle vara blåsigt och kallt… check på den!
Men Mariehamn var faktiskt en riktigt mysig och smått pittoresk stad och jag kan tänka mig att det även är väldigt fint här på sommaren.
Lärde mig också snabbt att havtorn är Ålands grej. Det är havtorn i allt. Tänk ut en dryck eller ett bakverk och det kommer vara havtorn i den åländska motsvarigheten.
På lördagen bar det av mot lillajulmarknaden vid Kastelholm, tillsammans med resten av öns befolkning. Här finns en väldigt välbevarad medeltida borg. Tyvärr blev det inte så många bilder från marknaden eftersom det var väldigt blåsigt och kallt…
Hembygdsgården visade en rekonstruktion av hur en gammaldags jul kan ha sett ut.
En i personalen berättade att om barnen på den här tiden hade riktig tur kunde de få ett eller ett par äpplen i julklapp. Inget mer. Barnen som lyssnade på henne såg minst sagt häpna ut när de fick höra detta.
Fikapaus i Mariehamn!
Men först ett smärre trauma i form av en skitläskig tomtenisse. Han höll liksom ett vakande djävulsöga på alla som kom in på konditoriet, med handen varsamt placerad på barnstolen. Ingen kan ta barnstolen utan mördarnissens tillåtelse.
The face of a killer.
En annan lite spännande kuriositet på konditoriet var dessa tidskrifter från 40-talet… Som historienörd och arkeolog brukar jag inte vara så bekymrad över ”dåtidens” värderingar eftersom man måste se allt i sin egen kontext.
Men det här omslaget skapade ändå lite huvudbry hos mig: Bilden hade titeln ”Äkta svensk pojke”. Jag lägger som sagt ingen större värdering i det, men jag är ändå nyfiken på vad man menade med titeln och bilden? På vilket sätt är han äkta och hur förmedlades det av konstnären? Hur såg en oäkta svensk pojke ut? Hur såg en äkta finsk eller norsk pojke ut?
Många frågor, få svar…
Men djurvänner fanns då, liksom idag! <3
Och såklart lite hälsoråd åt kvinnorna!
Den modige (?) Pelle Kvick!

På vårt hotellrum fanns ytterligare lektyr i form av en fin coffee-table-bok om Åland.
Här stod det exempelvis att en vanlig hälsningsfras mellan ålänningar är: ”Jaha?” och den andre svarar ”Jonä”.

Jonä… Det lilla vi hann se och uppleva av Åland var ändå väldigt positivt måste jag säga. Inklämd mellan två tjurskalliga nationer fick denna lilla ö till slut självstyre. Om än starkt präglad av både finsk och svensk kultur har Åland ändå en särpräglad kulturell förfining. Med en massa havtorn.
Har ni varit på Åland någon gång? (OBS! Ålandskryssning räknas inte)!12 kommentarer

 • Hannas krypin

  Åh, jag skulle vilja gå på en riktig julmarknad. Har faktiskt aldrig varit på en julmarknad. Tycker du gjorde helt rätt i att lyssna och stanna inne med din ljudbok. Är sugen på att läsa Isabellas bok.

 • Ajli Müller

  Jag har varit på Åland flera gånger, men bara på sommaren. Min man är nämligen uppväxt i Mariehamn Strandnäs för att vara exakt. Och mina svärföräldrar bor fortfarande på ön. Alla dessa platser känner jag igen från alla mina besök, även om det var en helt annan aura på Lilla Jul än när jag varit där 🙂 Jag är jätteförtjust i Åland, ofta önskar jag att jag bodde där istället för här, men Erik är väl led vid det här laget, efter att ha levt 13 av sina första 18 år i livet där.

  Tack för att du delade dessa bilder, så himla fint att få se ön igen.

  • Emma

   Åh vad kul att du har en sån stark anknytning till Åland. 🙂 Haha ja, förstår att han kanske hann tröttna, man hinner väl se det mesta av ön på 13 år… ^^

 • Matilda

  Vi tittade nyligen på serien Hjerson på TV4 (kanske inte den bästa serie jag sett) som delvis utspelade sig på Åland. Både jag och min sambo kom fram till att vi borde åka dit någon gång, så det står absolut på reslistan. Det kanske till och med hoppade upp några steg nu efter ditt reportage 😀

Kommentera