Historiska ting

Svenska hjältar och legender III – Drottning Margareta

Danskan som blev drottning av Sverige.

Idag fortsätter vi denna lilla följetong med en för sin tid mycket mäktig kvinna – drottning Margareta!
Hon är känd som drottningen av Kalmarunionen, även om hon inte hade titeln ”drottning” under sin levnad.

Prinsessan Margareta Valdemarsdotter föddes 1353 i Danmark, men växte upp i Norge eftersom hon redan vid 6 års ålder lovades bort att gifta sig med kung Håkan av Norge. När Margareta var 10 år gammal gifte hon sig med den 13 år äldre kungen. Eftersom relationerna mellan framförallt Sverige, Norge och Danmark var väldigt komplicerade under den här tiden, så började Margareta redan i tidig ålder att ställa sig in hos prästerna och adeln i Danmark och Norge. Detta ledde till att Margaretas och Håkans tioårige son, Olof, fick ta över kungakronan i Danmark när Norges kung Håkan dog.
Nej jag vet att det inte låter logiskt, men på den här tiden var kungamakten  många gånger ett rävspel i äkta Game of Thrones-anda…

Drottningen av Kalmarunionen. Bild hämtad från Google.

Hur som helst, eftersom Olof ännu var alldeles för ung för att regera, så lät man Margareta styra som förmyndare i hans ställe. (Om ni för övrig följer GoT så kan man säga att Margareta i viss mån var Nordens svar på Cersei Lannister!)
Hennes mål var att även ta över makten i Sverige, och låta sitt hemland Danmark bli centralmakten.
Och hon lyckades faktiskt ta över även Sveriges tron ifrån kung Albrekt år 1389. Detta med hjälp av svenska furstar som var missnöjda med den tysk/svenske kungens ”tyskifiering” av Sverige.

Kung Olof hade dött i lunginflammation redan två år tidigare, och nu fanns ingen att ta över efter Margareta och styra de tre rikena. Därför lät man Margaretas systers barnbarn, Erik av Pommern, bli kung av Danmark, Norge och Sverige. Samtidigt instiftade man den så kallade Kalmarunionen 1397 för att garantera att en nordisk union skulle fortleva, och hålla tyskarna på avstånd.

Margareta själv avled år 1412 i digerdöden.

Slut på del III!

 

Nästa avsnitt kommer inte att handla om en kung eller en drottning, utan om en upprorsmakare av rang! Han kom dessutom från samma by som jag själv…

 

Until next time!

2 kommentarer

Kommentera