Att bara vandra en liten bit längs Inkaleden vore nog ett fantastiskt äventyr i sig. Men att ta sig upp till nästan 2500 meters höjd och blicka ut över det som på 14-och 1500-talen var ett av inkarikets många fästen… det vore verkligen en dröm som heter duga!

Jag minns faktiskt första gången jag stötte på Machu Picchu. Det var när jag var i typ 7-års åldern och spelade ett TV-spel till Supernintendo som heter Top Gear. Det går ut på att köra racingbil runt olika banor i hela världen. Och en av dessa banor råkade då vara Machu Picchu. Jag frågade mina föräldrar vad det var för något, och de sa att det var en gammal stad i Peru. Sen tänkte jag inte så mycket mer på det.

Det var först kanske 10 år senare som jag på riktigt fick upp ögonen för de gamla sydamerikanska rikena – mayaindianerna, aztekerna, och såklart, inkafolket! På spanskalektionerna fick vi lära oss en del quechua, språket som talades långt före inkariket, och talas än idag av folken som bor i de sydamerikanska högländerna.
Nördig som jag är så slås jag också alltid av häpnad inför alla storslagna monument och konstruktioner som människor har kunnat uppföra genom tiderna, och detta med extremt simpla metoder. Machu Picchu är just ett sånt exempel!
Att inkariket till stor del var beläget högt uppe i Anderna förklarar ju såklart Machu Picchus läge. En stad som fallit i glömska genom århundraden, för att sedan på relativt kort tid bli ett enormt populärt turistmål säger ju rätt mycket om den dragningskraft som inkakulturen fortfarande har!

Kommer jag att återvända till Sydamerika en vacker dag..? Högst troligt!

 

 

Until next time!

 

Loading Likes...