En av de vanligaste frågorna jag får från mina tjejkompisar och kollegor är hur mitt hår kan bli så långt utan problem..?
Så jag tänkte faktiskt tillägna ett alldeles eget inlägg åt hårtips/skötselråd/bruksanvisning för er som vill eller håller på att odla långt hår! Eller för er som kanske bara vill ha lite tips på hur man kan få ett mer välmående hår, men inte nödvändigtvis långt.

 

1. Generna…
Självklart är det så att allas hår växer olika fort, precis som vi ser olika ut. Vet man med sig att ens hår växer sakta utan någon egentlig anledning så kan det vara så att det ligger i släkten. Men det betyder ju inte att det är omöjligt att få långt hår. Bara att det tar längre tid!
Själv har jag välsignats/förbannats med en väldigt snabb hårväxt. Det gäller dock över hela kroppen och inte bara på huvudet…

2. Tvätt!
Att tvätta håret gör som bekant en hel del skada, men det är tyvärr också nödvändigt. Går man för länge med otvättat hår så skadar det minst lika mycket. Själv tvättar jag håret max en gång i veckan, och använder torrschampo däremellan. Mycket mer skonsamt för håret, och så sparar man vatten! Ju mer sällan man tvättar, desto mindre flottigt kommer håret bli också med tiden. Testa!

3. Men vilka produkter ska man använda?!
Det är såklart en smaksak, men jag kör på principen ju färre produkter, desto bättre! Det är ju onekligen så att hårprodukter innehåller enormt mycket kemikalier som sliter på håret, så kan man undvika – gör det! Jag äger totalt 5 produkter till mitt hår, varav 4 bara används en gång i veckan i samband med tvätt:
Schampo + balsam från Dove
Hårinpackning från Garnier
Torrschampo från Batiste (använder jag 2-3 gånger i veckan)
Argan oil hårolja från Björn Axén (mest för att den luktar såå gott!)

Inte för att jag har prövat alla hårprodukter i världen, men jag tror inte att det spelar någon roll vilken prisklass man väljer. Mitt schampo kostar typ 30 spänn och gör precis samma jobb som ett för 300…

4. Svinhårsborste!
Ett måste för längre hår om man vill reducera skada! Dessutom upplever jag att den fördelar de naturliga oljorna i håret på ett bättre sätt än plastborstar. Jag har haft min svinis i 10-15 år och den är topnotch fortfarande!

5. Klippning?
Det där med att man ska klippa sig varannan månad för att håret ska växa bra är bara båg. Håret växer inte fortare för att man klipper det! Mitt tips är helt enkelt att klippa sig när man märker att det är dags. Oavsett om det blir en gång i månaden eller inte. Själv klipper jag mig bara en gång per år eftersom mitt hår håller sig friskt så pass länge. Så klippningsbehovet beror helt på vilken nivå av slitage man har på håret och inte på regelbundenhet. Gå på känsla!

6. Frisyrfällan
Att platta och locka håret ofta skadar väldigt mycket, det säger nog sig självt. Jag har typ aldrig hållit i en plattång eftersom jag har det plattaste håret ever. Men vill man ändå fixa frisyren varje morgon så kan jag tipsa om några grejer som kanske kan minska skadan lite:
– Sov med fläta eller uppsatt i en lös knut! Att sova i utsläppt är en mardröm för håret eftersom man gnider och sliter och torkar ut mot kudden/lakanet.
– Sätt upp håret resten av dagen också! Nejdå, det är klart man ska ha utsläppt om man vill det, men då bör man ju tänka på att utsläppt hår slits mot kläder, möbler, etc. Själv brukar jag göra så att jag har utsläppt på jobbet ibland, men flätar eller sätter upp det så fort jag är hemma (blir mer praktiskt också eftersom det är i vägen rätt ofta annars…)
– Borsta bara när det behövs! Ja, varför borsta oftare egentligen..?

7. Tovor 🙁
Red ut alla tovor med fingrarna!!!
Inget får nog håret att gråta så mycket som en borste och en arg arm som försöker bekämpa en tova. Mitt allra bästa hårtips är nog faktiskt att lära sig använda händerna så mycket det går istället för borste. Jag borstar igenom mitt hår, och upptäcker jag en tova så lägger jag ner borsten och drar försiktigt isär hårstråna i tovan.
Jag har rett ut dreadlock-liknande tovor i mitt hår på detta sätt, och på bara sekunder!

8. Kosten!
Att kosten har en stor betydelse för hur vi ser ut och hur vi mår är ju inget nytt. Och håret är inget undantag! Nu är jag knappast något hälsofreak själv, men jag äter ganska varierat och försöker få i mig hela kostcirkeln varje dag. Så om man lever på Billyspizzor eller cigg och kaffe så är det ganska troligt att även håret tar stryk av detta…

9. Massage
Att massera hårbotten är något jag upptäckt ganska nyligen, men det ger definitivt resultat! Dessutom är det behagligt! Använd fingertopparna och dra igenom ordentligt, eller massera med en borste under ett par minuter. Nackdelen är att håret kan bli rätt fett när man håller på och petar, så ett tips är att göra det alldeles innan man ska tvätta håret!

10. Väder och vind
Man ska inte sluta leva bara för att man vill ha långt/fint hår, absolut inte! Åk på solsemester, gå ut och dansa, och klättra i berg. Och ta hand om håret efter de förutsättningar som finns just för tillfället! Precis som man inte blir tjock av att äta en chokladkaka eller två ibland, så kommer inte håret att drabbas av self-destruction bara för att man roar sig lite ibland.
Använd förnuft, det kommer man långt (!) med.

 

Så, detta var mitt första tappra försök till att skriva ett skönhetsinlägg. Det finns ju inte tillräckligt med sånt i bloggvärlden menar jag……..
Hoppas mina hårtips är till nån nytta!

 

Until next time!

Loading Likes...