Jag har alltid tyckt om att slöjda, inte minst träslöjd! I min släkt har vi en lång tradition av slöjdande och många av husgeråden är tillverkade i hemmet. Innan konsumtionssamhället växte fram så var det inte alls ovanligt att man tillverkade det mesta själv, helt enkelt för att man inte hade råd att köpa så mycket prylar. Så även i min släkt!
Dessa handlag och uppfinningsrikedomen är tyvärr på väg att gå förlorade idag, vilket jag tycker är synd.

Så i helgen fick jag med mig en liten träkista med knivar, slipsten och skölpar som har tillhört min farfar. Den innehåller allt man kan tänkas behöva för att slöjda föremål i trä!  Jag tänkte nämligen att jag ska försöka föra traditionen vidare, sakta men säkert.
I grundskolan fick man ju lära sig att tillverka en hel del saker när man hade träslöjd, men då hade man ju också tillgång till stora verkstäder och maskiner, vilket jag inte har… Därför kommer jag att hålla mig på en ganska basic nivå till en början. Jag har dock skissat upp några idéer som jag tror kan bli riktigt bra om jag lyckas.

Har därför varit ute i skogen och samlat virke som ligger på tork.
Nästan så att man sitter och tittar på virket för att det ska torka fortare så jag kan sätta igång! Här i Uppland har det ju nämligen inte varit det torraste väderlaget senaste tiden…

Fortsättning följer!

 

Denna Morakniv har hängt med så länge jag kan minnas. En vass liten jäkel!

Skissar medan virket torkar…

Until next time!

Loading Likes...